You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Мелачка за клони

Полезно
0
от Rezach.bg

На теория почти няма разлика между дробилка и мелачка за клони и това е главната причина между тези два инструмента да съществува объркване. Разлика обаче има, макар и малка! Ето каква е тя: Дробилката за клони е проектирана така, че да раздробява цялата дървесина – от най-малките храсти и клонки, до огромни дървесни трупи. Мелачката за клони от друга страна е предназначена за обработка на отпадъчният зелен материал.

Казаното дотук обаче, не означава че мелачката за клони няма да се справи с нещо по-голямо. Но при по-подробен преглед ще откриете, че голяма част от преработеният материал съдържа много повече храстовидни изрезки, бръмбари и други части, които забавят работата. В това отношение стандартната дробилка за клони би се справила в пъти по-бързо с раздробяването.

Ако поддържате малко на брой дървета и търсите инструмент, с чиято помощ да обработвате малко като количество зелени отпадъци, то тогава за вас малка и компактна мелачка за клони ще бъде перфектното решение.

На практика стандартната мелачка за клони е способна да раздроби всякакъв вид растителни отпадъци, но за да я поддържате изправна и ефективна се налага да прибавяте и малко дървесина към обработваната зелена маса. В противен случай, остриетата на мелачката могат да се задръстят от влагата, натрупана в листата, което от своя страна води до блокирането на мелачката за клони. По същата причина, ако в обработваните отпадъци има много пръст, корени или малки камъчета, то те биха могли бързо да затъпят остриетата или дори да ги счупят.

От друга страна това няма как да се случи при стандартната дробилка за клони, защото тя раздробява отпадъците с помощта на серия от чукове и ножове или най-често чрез отворена система с остриета, където острието се забива в слабото място на дървесината и по този начин я разцепва.

Точно заради това много градинари – любители и професионалисти избират да заложат направо на професионална дробилка за клони, вместо на мелачка. Дробилката раздробява всичко, без компромиси. Освен това не е взискателна и лесна за повреда, благодарение на устройството и тя много по-трудно би блокирала или би се счупила, ако я използвате само за храсти и коренища, наситени с много пръст и камъчета. Именно заради това тя е по-добрият избор, в случаите когато ще обработвате сериозно количество отпадъци и ще ви се налага да го правите често.

Обади се