You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Гинко Билоба - едно растение с уникални свойства

Полезно
0
от Rezach.bg

Дървото гинко билоба е широколистно растение, което днес е уникално по рода си и няма родственици. Родината му е Китай. Дълго време са считали, че е изчезнало, докато случайно не го открили като диворастящо в Източните части на Китай. Днес дървото се отглежда в паркове и градини, като почти не се среща като диворастящо из природата. Характерното за гинко билобата е, че доста добре се справя с градският въздух – замърсяването и вредителите не я засягат особено.

Любопитен факт е, че след атомната авария в Хирошима, сред отломките оцеляват 4 гинко билоба дървета, разположени на около километър от експлозията. Нито един друг вид дърво не е оцелял.

Гинко билоба в България

У нас дървото гинко не е често срещано. През последните години много хора взеха да се интересуват тепърва от отглеждането му. Трябва да знаете, че гинко билобата е голямо дърво, което достига височина до 25 метра, за това и не е подходящо за малки градини, както и в близост до сгради. Някои сортове достигат височина до 50 метра. 

Най-добре е да му осигурите голямо пространство, за това и в другите страни често го използват като парково дърво. 

Характеристика на дървото гинко билоба

Гинко билобата е силно студоустойчива на снегове и ветрове. Корените и са дълбоки, а самата дървесина е лека. Младите индивиди са често високи с тънки стволове и редки клони. С възрастта короната им се разширява, а стволът надебелява. Листата на гинко билобата са двулобни, ветриводни и плоски, без разделяща жилка, но с множество радиални такива. Достигат размери от 7-8 см дължина и 5-8 см широчина. В щатите листата приличат на Венериният косъм (Maidenhair fern) – вид папрат, от който произхожда и английското наименование на дървото гинко билоба – Maidenhair Tree.

Като широколистен вид, гинко билобата губи листата си всяка есен. Оцветяват се в яркожълто и опадват от 1 до 15 дни, като в някои случаи листопадът се случва изключително бързо в рамките на около 1 или 2 часа. Дървото е двудомно, което означава, че някои са женски, а други мъжки. Мъжките дървета разпръскват прашец, посредством образувани зеленикави реси. Женските дървета образуват дребни топчета в сребристо жълто или оранжево, наречени овули. Те се оплождат от прашеца, разпръскван от мъжките дървета и образуват семенца, състоящи се от мека част, обвивка и твърда част, която много наподобява на черупката на шам фъстъците. Ядката във вътрешността съдържа зародиша, обграден плътно от хранителна тъкан.

Гинко билобата е голосеменна, като зародиша не се образува в зреещ плод, а всяко едно от семенцата е обвито в месеста обвивка, защитаваща го от околната среда. Устройството на зародиша много наподобява кайсия, за това и японците я наричат „сребърна кайсия“, което се произнася “ginkyo”.

Любопитни факти за гинко билоба, които ще ви изненадат

Дървото гинко билоба е едно от най-старите дървета, което достига до 2500-3000 години. Това се дължи на тяхната устойчивост към вредители и болести. Най-старото дърво гинко билоба се намира в Шандонг, Китай и е на повече от 3000 години.

В Китай и Япония семената на гинко билобата се ядат. За целта се отстраняват от месестата обвивка и се пекат. Най-вече се приготвят като деликатес за сватби. Консумирани сурови се считат от китайците за силен афродизиак. За това в страната се отглеждат женски дървета, чийто семена се използват само за ядене.

В САЩ и Европа почти няма да видите мъжки гинко билоби. Това е заради миризмата, която се отделя от месестата обвивка на сменената от женските дървета, силно наподобяваща на гранясало масло. Поради този факт в много страни предпочитат да отглеждат само мъжки дървета гинко билоба.

Дървото гинко билоба е застрашено от изчезване и включено в Червеният списък. Макар да бъде редовно разсаждано от хората, дървото е застрашено да загуби своето биоразнообразие, защото често се размножава не със семена, а чрез резници. Това се дължи най-вече поради горният факт – все повече хора предпочитат да отглеждат мъжки дървета.

Лечебни свойства на гинко билобата

Малко известно е, че дървото гинко билоба едно от първите растения, чийто лечебни свойства са използвани по света. Първи откриват силата му китайците, а преди само няколко десетилетия славата достига и западният свят. Известно е, че листата на гинко билобата съдържат 200 съставки, като всяка от тях влияе положително върху човешкият организъм. Няколко от познатите полезни ефекти на дървото са, че стимулира кръвообращението, усилва паметта, подпомага мозъчната активност, поддържа еластичността на кръвоносната система, неутрализира лошият холестерол, елиминира свободните радикали и много други.

Как да си отгледате гинко билоба?

Дървото гинко билоба харесва местности с надморска височина до 1500 метра. Заради високата си студоустойчивост то издържа на температури до -30 градуса. Предпочита слънчеви места, за това го посадете така, че да бъде огрявано поне през по-голямата част на деня. Гинко билобата достига височина от 25 до 50 метра, за това му е необходимо пространство. Средно в годината израства с половин до един метър на височина.

През лятото е необходимо да го поливате поне веднъж в седмицата. Гинко билобата не харесва обилното поливане, но засушаването също ще и навреди. Най-добрият период за засаждане е ноември-април. Ако го закупите от градинарски магазин в биоразградима саксия, няма значение кога ще го разсадите.

Гинко билобата е изключително устойчива на мръсен въздух, застудяване, болести и вредители, за това няма да ви се налага да я обезпаразитявате. Това я прави сравнително лесна за отглеждане, ако живеете в подходящ район и полагате грижи за дървото.