You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на акация

Полезно
0
от Rezach.bg

Акацията представлява вид голямо широколистно дърво, което цъфти в разкошни бели или жълти цветове, с приятен аромат. Цветовете на дървото са подходящи за консумация, като са сладки на вкус и поради наличието си на захар и сок в България са също популярни и за производство на ракия. Само по себе си акациевото дърво се отглежда лесно, но като широколистен вид се нуждае и от резитба.

Защо се налага кастрене при акациевите дървета?

Акцията сформира по естествен начин короната си, като има тенденцията да образува множество тънки недохранени клони, които увисват, както и да пуска множество издънки. Ако те не се премахнат на време, ще черпят от хранителните вещества и дървото ще остане с малки размери и по-скоро ще прилича на голям храст.

Резитбата при акацията се прави с цел превръщането и в голямо и красиво дърво, достигащо височина до 6 метра. Дали желаете храст или дърво в градината си е ваше решение, но каквото и от двете да изберете имайте предвид, че отново ще ви се наложи извършването на резитба всяка година за да поддържате растителността добре оформена и подредена.

Това, което трябва да знаете за резитбата на акациевите дървета е, че е добре да стартира още в най-ранна възраст, когато е и по-честа. Когато дървото достигне зрялост, резитба вече няма да се налага толкова често.

Как се прави резитба на акация?

Как се прави резитба на акация?

Резитбата на акацията наподобява тази на останалите големи широколистни дървета, с тази разлика че тук поради наличието на бодли е необходимо да носите повече предпазни средства.

Резитбата на акациевото дърво започва през първата му година, като най-подходящ период е пролетта. Тогава трябва да обособите и основния водач, сформиращ короната и да скъсите останалите клони около него. През втората и третата година се премахват всички издънки, в основата на ствола, както и ако има избили по клоните. Необходимо е през третата година отново да скъсите страничните клони на акацията до желаната височина, както и да премахнете всички пресичащи се. През следващите години резитба се извършва само с цел премахване на сухи, болни или пречещи си взаимно клони.

В случай, че искате акацията ви да бъде под формата на голям храст, то ще бъде необходимо да определите и скъсите централния водач още в млада възраст. Периодично се отстраняват и всички издънки, идващи от централния клон и се скъсяват страничните клони за да се оформи правилно короната на храста.

Резитбата на акациевите дървета, особено големите такива изисква специални познания и умения. За това, ако не разполагате с необходимото е по-добре да потърсите специалисти. Rezach.bg е фирма, занимаваща се с резитба и кастрене на големи дървета, без значение от техния вид. Разполага с необходимата техника и работи с опитен екип от професионалисти, които вършат работата си бързо и с гарантирана безопасност за минувачи и имущества, разположени в близост до дървото. А наред с всичко това почистват след рязането, което е включено в цената. Обадете се сега за безплатна консултация с екипа на Rezach.bg.

Прочетете и: 10 дървета, с които ще преобразим двора си със зеленина за кратко време