You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на смърч

Полезно
0
от Rezach.bg

Резитбата на смърчовите дървета са прави с цел да се подобри формата на короната им. За разлика от останалите видове иглолистни, като бор и елха, смърчът образува често разпиляна, а не конусовидна корона, която изисква резитба с цел оформяне. За това и ако вие имате смърч в двора, тази статия е за вас. В нея ще включим полезни съвети относно кога и как се извършва резитбата на смърч.

Прочетете и Резитба на бор

Резитба на смърч – Кога и как се прави?

Резитба на смърч – Кога и как се прави?

По правило иглолистните дървета не се нуждаят от редовни резитби, освен ако целта не е прочистване от сухи и болни клони или с цел оформяне на по-гъста и здрава корона. Най-много от последното има нужда смърчът, чийто клони често са навити и разпръснати настрани. Подходящото време за резитбата е през пролетта преди появата на нови клони.

Стартирайте резитбата с внимателна чистка на всички стари, болни, наранени и сухи клони. След което преминете към най-долните растящи на посоки клони. Те така или иначе сами изгарят, за това и тях можете да подкастрите предварително до ствол. Страничните клони из короната се режат до видима спяща пъпка/клонче или ако са болни до ствол. Внимавайте и за големите клони на смърча, които са прекалено буйни и развалят цялостния външен вид на короната. Те също трябва да бъдат внимателно отстранени.

По време на резитбата при смърчовите дървета те отделят сок и смола, която затваря раните бързо и по този начин предпазва дървото от гъбички, вредители и болести. За това и смърчът се нарежда сред малкото иглолистни видове дървета, които носят на резитби.

Ще ви заинтригува и: Резитба на елха

Кастрене на млад смърч

Кастрене на млад смърч

Резитбата при смърчовите дървета е добре да започне в ранна възраст. През този период клоните им са все още гъвкави и лесно ще могат да бъдат оформени без да имате нужда от специални инструменти и умения. От рано разредете короната и премахнете всички клони, растящи един до друг и пресичащи се. Обособете водачи – най-силните клони на дървото и им помогнете като отстраните всички издънки и пречещи клони.

За резитба на по-голям и зрял смърч ще ви бъде необходима специализирана помощ за това нашият съвет е да се обърнете към професионалист. Фирма Rezach.bg се занимава с резитба и кастрене на различни видове иглолистни дървета, без значение от техния вид. Богатият ни опит, натрупан през годините усърдна работа ни научи как да поддържаме зеленото богатство, с цел неговото опазване и дълголетие. Специализираната техника, с която сме оборудвани ни позволява да си свършим работата бързо, лесно и напълно безопасно.

Обадете се на Rezach.bg още днес за безплатна консултация!

Обади се