You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на бор

Полезно
0
от Rezach.bg

Боровете са красиви иглолистни дървета, които остават вечнозелени през цялата година, разчупвайки монотонната сивота на зимните месеци. Характерното за тях е, че сравнително рядко се нуждаят от резитба, освен ако тя не е санитарната такава, с цел отстраняване на сухи, наранени и болни клони.

Кога се прави резитба на бор?

Борът сформира естествено подредена корона, за това и не се нуждае от оформяща резитба и са лесни за отглеждане. Кастрене обикновено се налага за да се коригират щети, предизвикани от буря или болест, както и в някои случаи, ако търсите начин за по-компактно оформяне на короната.

Кога се прави резитба на бор?

Най-доброто време за подрязване на борови дървета е през пролетта, но можете да подрязвате счупени и болни клони по всяко време на годината. Въпреки това, най-подходящото време за санитарна резитба е в края на лятото или през есента, ако щетите не пречат на нормалното развитие на дървото. Важно е да знаете, че след отстраняването на дебели клони, няма да можете да ги защитите както при широколистните видове с блажна боя или специална превръзка. За това и резитбата трябва да бъде направена преди началото на зимата, за да може борът сам да си затвори раните преди студовете.

За плътен растеж и оформяне на компактна корона може да прищипвате връхчета на клоните през пролетта. Необходимо е те да бъдат само прегънати до средата, а не отрязани с градинска ножица и скъсани, защото това ще преустанови растежа на самия клон и ще го накара да закърнее и отслабне.

Как се извършва правилна резитба на бор?

Как се извършва правилна резитба на бор?

Всеки сух или болен клон на бора се отстранява максимално близо до ствола. Ако отрежете клон с диаметър повече от 2,5 см., то направете 2 разреза – първия отдолу до половината на ширината на клона и след това още един отгоре с няколко см по-встрани за да избегнете свличане на кората при отстраняването на клона. След което изравнете до ствол мястото, от което е премахнат клона.

Важно е да премахнете всички допиращи и триещи се един в друг клони. Макар тази ситуация да е сравнително рядка при боровите дървета, тя се среща и може да доведе до поява на рани, които са предпоставка за проникване на вредители и болести, което води до нарушаване здравето на бора.

Поради големия си размер, често резитбата на бор изисква намеса от специалист. Фирма Rezach.bg се занимава с професионална резитба на иглолистни дървета. Нашият екип разполага с необходимите познания, опит и техника, с които да извършим резитбата внимателно, с цел запазване здравето на дървото и безопасността на хората и имуществата в близост. Обадете ни се за безплатна консултация.

Обади се