You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Подрязване на иглолистни дървета – особености

Полезно
0
от Rezach.bg

Докато резитбата на широколистните дървета е почти ежегоден ритуал, овладян от всеки ентусиаст, резитбата на иглолистните дървета се налага рядко. Това е така, защото клоните на дървото обикновено растат добре разположени и страничните клони имат малък ефект върху растежа на централния. Понякога обаче е необходимо да се направи подрязване на иглолистните дървета, но идва въпросът как да го направим възможно най-безопасно и без да нараним дървото?

Резитба на иглолистни дървета – Кога се прави?

Резитба на иглолистни дървета – Кога се прави?

Подрязването на иглолистно дърво доста се отличава различно от резитбата на широколистните видове. Обикновено широколистните изискват резитба, която да създаде стабилна структура в короната, да се коригира разстоянието между страничните клони и да се подсигури, че никой от тях не пречи на централния клон. Подрязването може да се извърши и за балансиране на формата на дървото или намаляване на размера му.

За разлика от широколистните, иглолистните дървета не се нуждаят от оформяща резитба, тъй като растат в пирамидална форма, което прави произволното оформяне ненужно. Страничните клони на иглолистните дървета са естествено разположени на подходящо разстояние. И накрая, като се има предвид моделът на растеж на иглолистно дърво, е трудно да се подрязва с цел намаляване на размерите му, освен ако това не е жив плет.

Всичко това не означава, че рязането при иглолистните е ненужно. То е наложително, но най-вече със санитарна цел. Когато е необходимо да се премахнат болни или сухи клони. Оставени без подрязване те могат да застрашат минувачите и имуществата в близост. Най-нежелани са болестите при иглолистните дървета, тъй като те могат да се предават на другите клони при допир и дори да минават на съседни дървета. Единственото спасение е внимателното отстраняване на заболелите клони до здрава част. Отстранете ги по такъв начин, така че те да не се докосват до другите здрави части на дървото.

Как се подрязва иглолистно дърво – Особености, които е важно да знаете

Резитбата на иглолистни се извършва само когато е наложителна, тъй като при тях няма латентни пъпки, индикиращи кога дървото е в вегетационен период. За това и премахването в повечето случаи е добре да включва само отстраняване на сухи клони.

Как се подрязва иглолистно дърво – Особености, които е важно да знаете

Подрязването на иглолистните дървета започва отдолу нагоре, като се отстраняват всички изсъхнали и пречещи клони. Ако направите процедурата чисто и правилно, това няма да се отрази на развитието на дървото. Големи клони се премахват като първо се реже около 1/3 от клона, след което остатъка се отстранява плътно до ствола.

Ако иглолистното има водачи близнаци сред клоните е необходимо да изберете един от двата, а другия да го изрежете. По този начин ще позволите на другия водач да се развива нагоре. Винаги използвайте остри и чисти инструменти и режете внимателно.

Фирма Rezach.bg предоставя услуги по професионално подрязване на иглолистни дървета. Доверете се на експерт по рязането, който ще го направи както трябва. Обадете ни се още днес за безплатна консултация!

Обади се