You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на елха

Полезно
0
от Rezach.bg

Резитбата на иглолистните дървета е също толкова важна, колкото и тази при широколистните. Ако бъде направена по правилния начин, това може да подобри външния вид и здравето на всяка елха в двора ви, да запази компактните и размери и традиционна форма, както и да спомогне за запазването на зеленината, свежестта и плътността на короната.

За много хора резитбата на елха е плашещ процес, но всъщност не е така. За разлика от бора, елхите се нуждаят от ежегодна резитба с цел прочистване и оформяне на короната.

Кога се прави резитба на елха?

За разлика от широколистните, вечнозелените дървета остават зелени през цялата година. По тази причина е малко трудно да установим кога е най-подходящото време за резитба. Според специалистите елхите могат да се почистват по всяко време на годината, като най-подходящият период за това е през пролетта или лятото. В случай, че искате да стимулирате появата на нови клонки е добре да подрязвате към края на юни и началото на юли месец.

Имайте предвид, че през по-топлите месеци дърветата са по-склонни да бъдат нападнати от паразити, така че е важно да знаете как да отрежете клоните на елхата по възможно най-безопасния начин.

Кога се прави резитба на елха?

Избягвате резитба на елхите през зимните месеци, тъй като през този период дърветата се подготвят за сън и преминават в латентност. Тогава раните следствие на резитби се затварят най-трудно и се превръщат в предпоставка за измръзване и поява на инфекции по дървото.

Как се подрязва елха?

Редовната резитба на елхите е важна, както за тяхното здраве, но и за външният им вид. Избягвайте да премахвате твърде големи клони от елхата си, защото това ще остави рани по дървото, които могат да бъдат предпоставки за навлизане на бактерии и причина за болести.

Резитбата на елхата се прави с цел прочистване от сухи, стари и заболели клони, както и за оформяне на короната. Използвайте добре наточени и качествени инструменти и отстранявайте клоните под ъгъл.

За да запазите традиционната форма на елхата, отрежете всички стърчащи или лошо разположени клони. Обикновено се препоръчва ширината на основата на дървото да бъде две трети от височината му. Не забравяйте да премахнете и счупените, изсъхнали или болни клони. Няма нужда те да се хранят с енергията на дървото. Освен това не бихте искали да рискувате болестта да се прехвърли върху останалите здрави части.

В случай, че елхата е прокарала множество водачи, изберете най-слабите от тях и ги отстранете. Ако са все още в процес на развитие ги отстранете от дъно. Постарайте се да не премахвате твърде големи и здрави клони, защото при иглолистните дървета раните се оставят да зараснат по естествен начин.

Опасна ли е резитбата за елхите?

Опасна ли е резитбата за елхите?

Много хора смятат, че резитбата на иглолистните видове дървета е опасна и не се прави. Донякъде това е вярно, по простата причина че при тези дървета редовно кастрене не се изисква. Въпреки това, ако бъде направена правилно, то тя би донесла само и единствено ползи. Премахването на сухите и заболелите клони ще освободи дървото от излишния товар и ще го направи по-здраво и красиво. От друга страна ще спомогне и за правилното оформяне на короната.

За да сте сигурни, че резитбата на елхата минава както трябва е необходимо да спазвате някои правила:

  • Не подрязвайте горната част на елхата, както и части от основните клони, тъй като при иглолистните нови клони не израстват отново;
  • Не режете водача или родителския клон. Точно там се намира защитата и силата на дървото, а раните ще бъдат твърде големи и с предпоставка за инфекции;
  • Важно е резитбата да се извършва в сухи дни, както и винаги да бъде под ъгъл от 45 градуса, така че да не се събира впоследствие вода върху ямката на премахнатия клон и с това да представлява риск от развитие на болести;

Най-сигурният начин за безопасна резитба на елха е да се доверите на професионалист. Ние от Rezach.bg сме най-добрите специалисти в рязането и кастренето на всички видове иглолистни дървета. Наша работа е да се погрижим за здравословното подрязване на вашето дърво и да подсигурим пълна безопасност за хората и имуществата, разположени в непосредствена близост. Обадете ни се за безплатна консултация още днес!

Прочетете и: Резитба на бор

Обади се