You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

10 дървета, с които ще преобразим двора си със зеленина за кратко време

Полезно
0
от Rezach.bg

Тази статия е специално за тези, които желаят да озеленят градината бързо, без да чакат с години дръвчетата да поникнат. Най-доброто решение си остават храстовидните видове, но в случай че предпочитате дървета, то съществуват доста красиви предложения. Следва да ви представим 10 бързорастящи дървета и как да се грижите правилно за тях за да могат да красят двора ви с години.

1. Пауловния

Дървото пауловния е екзотичен екземпляр, произхождащ от Китай. Характерното за този вид дърво е,  че расте с изключително бързи темпове и всяка една част е използваема. Само за 4 години, пауловнията може да достигне височина до 10 метра. Дървото е лечебно, като в медицината и билкарството се използват листата, цветовете, кората и плодовете.

Пауловнията често се използва за залесяване на площи, особено такива след пожари и често се нарича „Дървото на бъдещето“,  поради множеството си качества и издръжливостта. Дървото набира все по-голяма популярност по нашите земи, особено през последните години. Повече за пауловния и как правилно да я отгледате, можете да прочетете в нашата подробна статия за пауловния дърво тук.

2. Индийски люляк

Едно от най-бързо растящите растения е индийският люляк, който достига до 7-8 метра височина. На година той расте с 1,5 метра. Короната му е красива, отрупана с големи букети, лилави на цвят. Предпочита богати почви и слънчеви към полусенчести пространства. Необходимо е да го подрязвате всяка година, за предпочитане в края на зимата, през месец март. Подрязването е важно за да оформи красива корона и балансиран цъфтеж.

3. Червен дъб

Червеният дъб е изключително красиво дърво, което се развива бързо (особено в началото)  и често краси градини и паркове. Може да достигне височина до 20-30 метра за това е необходимо да му осигурите необходимото място. Това не бива да ви разочарова, ако разполагате с малка градина. По магазините се продават и ниски сортове червен дъб, достигащи до не повече от 5 или 10 метра.

Името на червеният дъб идва от яркият цвят на листата му, които са червени през лятото. Есента те се обагрят в още по-красиви нюанси на червено и жълто, които създават настроение. Червеният дъб е изключително подходящ за градски условия, защото пречиства въздуха, премахвайки фините прахови частици, абсорбирайки ги с листата си.

4. Бяла или жълта акация

Позната още като салкъм, акацията е широко разпространена като декоративно дърво. Може да достигне 25 метра височина и расте изключително бързо. Характерното за това дърво е, че притежава изключително издръжлива дървесина, устойчива на гниене. При отсичане от корена дървото акация си пуска множество издънки, които за година могат да достигнат до няколко метра.

Акацията цъфти в бели или жълти цветове, които ухаят уникално. Именно от нея пчелите събират акациев мед, познат с множество полезни свойства поради високото му съдържание на витамини. В някои краища на страната от тях варят и ракия, която излиза силна и приятно ароматна.

Акацията – бяла и жълта предпочита слънчеви места и плодородни почви. Необходимо е да и осигурите пространство, или да я подрязвате редовно ако не искате да израсте прекалено много. Студоустойчива е, но цветовете и често биват осланени през пролетта, понася добре градска среда и големи горещини.

5. Златен дъжд

Златният дъжд е красиво дърво с разкошни плътни цветове, висящи надолу. Не става много висок – около 5 метра, само някои видове достигат до 7 метра. Развива се бързо, особено през първите си години. Често предпочитан е за декоративно дърво в редица европейски, източни и западни държави, поради изключителната си красота. Листата и семената на дървото са отровни, но се използват в народната медицина за отказване от зависимости, против отравяния и задух.

Дървото Златен дъжд се отглежда лесно, обича слънчеви и полусенчести места. Поливайте го умерено, защото не обича влагата. Цъфти през май-юни, а цветовете му освен че са красиви, са и приятно ароматни.

6. Японски кедър

Японският кедър е студоустойчиво иглолистно дърво и много наподобява на кипарис. Характерното за него е, че расте значително бързо и за отрицателно време ще ви радва през цялата година със зеленината си.

За да го отгледате трябва да му осигурите полусенчесто място и плодородна и влажна почва. Най-добре е тя да бъде дренирана. Освен тези особености, японският кедър се гледа сравнително лесно, не се нуждае от подрязване, както и не боледува често.

7. Блатен кипарис

Този вид бързорастящо дърво е подходящ само за големи пространства. Дървото блатен кипарис достига до 25 метра височина, като през първите си години бързо се развива до 5 метра. Дървото е иглолистно, но листата му се обагрят през есента и падат. През зимата се задържат само големите му шишарки, които стоят доста ефектно. Именно заради красотата си, бързият растеж и лесното отглеждане, блатният кипарис е все по-предпочитан за декоративно дърво в дворове и паркове.

Необходимо е да осигурите на блатният кипарис глинеста и влажна почва, далече от слънцето или поне на полусянка.

8. Лирово дърво

Лировото дърво, често известно като дървото лале е популярно градинско растение, което расте с бързи темпове. Достига до 10 метра височина, ако се отглежда за декоративни цели. В дивата природа лировото дърво може да достигне цели 30 метра. Короната му е с форма на конус и изисква подрязване всяка година. Цветовете му са оранжеви и ароматни, наподобяващи лалета, цъфти през периода от май-юни.

Засадете го на слънчево място, с богата и дълбока почва и лировото дърво ще ви зарадва бързо с размери и изключително красиви цветове. Растението е студоустойчиво, за това не бива да се притеснявате зимата.

9. Дребнолистна липа

Липата представлява широколистно дърво, с ароматни цветчета цъфтящи през юни. Налични са сортове с различна височина, но обикновено в зряла възраст може да достигне 30 метра. Короната и е красиво оформена и още в първите години достига до 2-3 метра височина. Поддържа се лесно, предпочита полусенчести места и е устойчива на градски условия.

Цветовете на дребнолистната липа са богати на етерични масла, използвани в козметиката и медицината.

10. Мекиш (татарски клен)

Дървото мекиш е доста красиво широколистно растение, което по-често се среща във формата на храст, но ще го откриете и като ниско дърво. Достига до 6 метра височина и се развива бързо в първите си години. У нас мекиш се среща почти навсякъде, растението е изключително непретенциозно и сухоустойчиво, което означава че се гледа лесно.

Чудесен начин да раззелените бързо малкият си двор с красиво дръвче, наподобяващо малък явор.