You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Сеене и поддръжка на райграс

Полезно
0
от Rezach.bg

Една от най-популярните треви по света и у нас е именно райграсът. Дори в много страни той е символ на просперитет, а в България се сади най-често с естетични цели. Райграсът е доста устойчив тревен вид, който диворастящ в подходящи региони може да издържи при екстремни температури. Отличава се по заострените и нежни върхове, със сирно зелен цвят, които изпълват сетивата. Точно поради тази причина все повече хора го избират за дворните си пространства, както и за различни терени пред офис сгради, търговски центрове, бензиностанции, градини и т.н.

Основното, което трябва да знаете за райграса е, че се нуждае от редовно торене в началото и се дели на няколко вида според изискванията си. В тази статия ще ви помогнем със съвети как да си засадите правилния вид райграс и да го поддържате, така че той да бъде винаги свеж.

Освен сеене и поддръжка на райграс, фирма Rezach.bg предлага услугата Рязане на Дървета.

Видове райграс

Рязане на дървета от Rezach.bg

При избора на вид райграс е необходимо да прецените според мястото и условията, с които разполагате.

Основно се отличават следните видове:

  • Сенчест – райграс, подходящ за сенчести райони, които не изобилстват от светлина, например покрай стряхата на сградата или около дърветата. Този вид не обича слънчевите лъчи, които го обгарят и предпочита влага, така че ще се наложи да му осигурите редовно поливане.
  • Сухоустойчив – райграс с дълбока коренова система, който може да устои на слънчеви лъчи и не му е необходимо много поливане. Познат е още като ливаден вид. Характерното за него е, че расте по-бавно в сравнение с останалите и се отличава с по-бледи и заострени листа, които задържат вода.
  • Пасбищен – слаборазвит райграс, с плитка коренова система, който често се използва за засяване в пасбища за отглеждане на добитък. Изисква редовна поливка, но не му е нужно косене и наторяване. Препоръчително е да не се засява в терени с неравности, тъй като в тях ще се задържа вода, което често води до загниване. В България пасбищния райграс е слабо разпространен.
  • Спортен – райграс, с разпростираща се коренова система, която създава плътна тревна площ, подходяща за озеленяването на футболни площадки. Този вид се нуждае от много поливане и хранителни вещества, за това е необходимо предварително да бъде изградена напоителна система. Тори се редовно със слабокиселинни и азотни торове, като изисква редовно аериране и поддръжка.

Подготовка на почвата за райграс

Преди да преминете към сеенето на райграс, е необходимо да подготвите внимателно почвата. Тя трябва да бъде риголвана поне на 20 см дълбочина или горе долу около 2/3 от лопатата. Разбийте добре буците и аерирайте почвата, така че тя да стане равномерна, след което омесете с обогатена тор, съдържаща фосфор, калий, азот и пясък. Разпределете равномерно торта в почвата, след което осигурете на повърхността най-малко 5 мм естествен хумус, който може да бъде като паста или течен. Отново заравнете добре. Не се препоръчва наличието на неравности, тъй като в тях се задържат локви вода, които често карат корените на райграса да загниват.

Сеитба на райграс – Кога е най-подходящото време?

Според експерти най-хубавият райграс се сади при облачно време, с температура не повече от 20 градуса или иначе казано през пролетта, когато слънчевите лъчи не парят толкова. Препоръчително е да обработите почвата рано сутринта и да сеете привечер. Самият процес по сеитбата може да се извърши на ръка или чрез специални сеялки, като разликата е в равномерното разпръскване на семената. Опитайте се да избягвате струпването на семена, тъй като тревата ще избие на отличаващи се туфи.

След сеитбата, райграсът е най-уязвим в първите си дни до появата на стръкчета. Следете внимателно процеса и осигурете всекидневна поливка, задължително със слаба струя за да не се разместят семената и на всяка цена не стъпвайте върху засятото, защото ще даде отражение на външния вид.

Rezach.bg - Рязане на дървета

Как да поддържаме райграса – първоначално и впоследствие?

Отначало грижата за полянката с райграс се състои в редовна поливка. До седмица семената би трябвало да избият на стръкчета, по които ще разберете дали сеитбата е минала успешно и резултатът е равномерен навсякъде. Ако има наличие на неизникнали семена, засадете отново. Не е необходимо да обработвате почвата допълнително.

3 седмици след засяването може да започнете с първото косене. Хубаво е младата трева да се коси веднъж на всеки 3 дни, разбира се в зависимост от това какъв вид е и какво е нивото на влажност. Не позволявайте на райграса да достигне повече от 20 см височина. Това води до промяна в цвета и побеляване на стъблата, което не е желателно.

Така се сади, отглежда и поддържа райграс. В случай, че нямате необходимото време, но пък много искате красива градина с райграс, изберете абонаментна услуга за озеленяване и косене на трева от Rezach.bg. Ние ще се погрижим вместо вас за красивата зеленина на вашия терен!