You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Oзеленяване на двор

Полезно
0
от Rezach.bg

Още от векове хората са се научили да обработват земята и да засаждат различни видове растения. Това се е правило както за практични, така поради естетически причини. Промяната на дадена земя, добавянето на растения и изграждането на различни конструкции съставят една цяла практика, известна ни днес като озеленяване.

В сегашно време озеленяването на дворни пространства се осъществява както от експерти, така и от обикновени хора с усет и виждания. То включва внимателно планиране, подготовка и търпеливо изграждане с години и има за цел да подобри изцяло външността на двора около дома и да го превърне в уютно кътче, подходящо за разнообразни активности на открито, както и за отмора след работния ден.

Подходящи идеи и опции за озеленяване двор

Озеленяването на двора наподобява планирането на интериорното пространство и избора на правилните мебели, но за разлика от него изисква значително повече търпение и мотивация. Обикновено вариантите за озеленяване са много и обширни. Всичко зависи от това какво предпочитате – балансирана среда, прави форми, естествен ландшафт дизайн, модерен или тропически стил или приятно пространство за забавление със близки и приятели.

Преди да започнете с изграждането, първо разберете какво търсите и в какво искате да превърнете вашият двор. Ако в момента нищо не ви изниква, почерпете информация от различни източници – интернет или списания за двор и градина. Разгледайте интересни проекти за озеленяване на дворове и почерпете информация за отделните конструкции, които се добавят към озеленяването. Задайте си въпроса: Какви ще добавите и вие? Търсете примери за озеленяване за вашият двор, например озеленяване на дворно пространство пред къщи или озеленяване на заден двор. Всичко това ще ви помогне да добиете точната представа за вашия двор и как да го превърнете в това, което искате да бъде.

Процесът по озеленяване на двор

Озеленяването на дворното пространство обединява изкуство и наука в едно. За да осъществите точно това което сте замислили ви трябват малко познания по градинарство и набито око с арт усет. Ако пък смятате, че няма да успеете да се справите винаги можете да се доверите на ландшафтен експерт или фирма, занимаваща се с услуги за озеленяване на дворни пространства.

Добрият експерт ще общува с вас надълго и нашироко докато не разбере точно какво търсите и желаете. След това ще ви съпътства през първите стъпки на озеленяването на двора, а именно проектирането и започването на строителството.

Понякога най-добрите проекти за озеленяване се осъществяват от „Направи си сам“. За това не бива да подценявате своите умения и ако имате желание също можете да се заемете с озеленяването на двора си. Първо планирайте внимателно всичко и чак след това преминете към осъществяването на плана. Грешка №1 при самостоятелното озеленяване е, че хората пропускат стъпката с плана и направо преминават към строежа. Основната задача на проектирането е доброто оформление и обмислянето, още докато проектът е само на хартия. Следва да се съобразите внимателно с посоката на слънцето, вятъра, наклоните и пространството, особено когато то е ограничено.

Задачата да озеленим двора не е непосилна, това правят хората от години насам. Важно е да се съобразите внимателно някои подробности и винаги да планирате внимателно идеите си, преди да започнете осъществяването на проекта за озеленяване на вашето дворно пространство.