You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Съвети за красив и богато озеленен двор

Полезно
0
от Rezach.bg

Вашият двор – това райско кътче, предназначено за почивки, приятни раздумки и релакс в края на работния ден. Определено има какво да се прави в него, за това си струва да му обърнете повечко внимание и да си го направите така, както ви се иска.

В тази статия ще ви помогнем с няколко добри съвета, с които ще постигнете богато озеленен и изключително красив двор. Да започваме!

Започнете с озеленяването

Първо е необходимо да заравните добре площта, където ще озеленявате. Изберете ключово кътче, в което да можете да добавите и акцент впоследствие. Добра идея е да преградите с естествена ограда от високи иглолистни дървета, като туя например. Така дворът ви ще бъде по-уединен и далече от любопитните погледи на съседи и минувачи.

Време е да преминем към съществената част от озеленяването и изборът на правилната тревна смеска. По магазините ще откриете различни видове, като разликата е основно в предпочитанията за сянка и слънце. Изберете индивидуално според разположението на площта, която искате да озелените.

Ако купувате готова отгледана трева (не семе), то за предпочитане е да вземете такава в саксии или контайнери, защото по-лесно ще се пресее на постоянно място. Важно е след засаждането на тревата да поливате всекидневно в продължение на месец. Така ще подсилите корените, тревата ще се захване по-равномерно и ще бъде с по-свеж вид.

Задължително включете цъфтящи растения

Разнообразете зеленото, като добавите няколко фокусни точки в двора и вкарате разнообразие. Това става със засяването на цветя, както едногодишни, така и многогодишни. Ако не сте фен на цветята има решение. Засадете билки. Те също цъфтят с малки и изключително нежни цветчета, не изискват чак толкова големи грижи и освен това миришат много приятно. Пример за тях са босилек, розмарин, мащерка, копър и т.н. Можете да добавите и някой и друг зеленчук или плод.

Групирайте

Създайте си малки колекции от еднакви растения – еднакви по цвят или с еднакви листа. Това е един от най-лесните трикове за създаване на поразителен и красив ефект в двора. Няколко еднакви цветчета в контейнер правят доста по-голямо впечатление, отколкото само едно цвете, нали така?

Отстранявайте плевелите навреме

Важно е да премахвате всички плевели още преди да образуват семена. Плевелите се разпростират много бързо и имат тенденцията да задушават всичко наоколо. Най-добрият начин да се отървете от тях там, където не искате да ги има е да засадите тревна площ или да мулчирате.

Включете акцент в двора си

Най-популярният избор за акцент в двора това е алпинеума – малко, цветно и зелено кътче с асиметрични форми, обогатени с декоративни тревички, мъхчета, храсти, камъчета и скали.

В случай, че искате нещо по класическо, заложете на акцент в беседката. Изберете акцентиращи градински мебели, хубаво е ако те са вградени или цели. Очертайте пътя за къта с контрастни декоративни речни камъчета. Включете и екстравагантно осветление, което да създаде красива, но същевременно с това уютна и уединена обстановка.

Ако ще от щастливците и разполагате с голям двор то определено си заслужава да изградите декоративна водна площ. Всъщност начинанието не е сложно, изискват се само желание и средства. Идеалното решение за акцент са декоративните езерца в двора.

Дори и да разполагате с малка площ, това не бива да ви разваля удоволствието. Просто прибавете декоративни алеи с камъчета в различни цветове или плочки. Те могат да водят до малко обособено кътче за отдих. По този начин ще акцентирате върху уединеността и красотата на двора си.