You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Грижи за младите иглолистни дървета в двора

Полезно
0
от Rezach.bg

Мечта на голяма част от хората е да отгледат красиво иглолистно дръвче в двора си. Ако вече сте опитвали, сигурно знаете че сама по себе си тази задача е особено предизвикателна и изисква много грижи. За разлика от широколистните дървета, вечнозелените такива са малко по-придирчиви, за това внимателно трябва да определите подходящо място за тях, така че те да се хванат. Боровите дървета предпочитат слънчеви, но същевременно с това и проветриви открити пространства, смърчовете обичат полусянката, докато елхите и елите е важно да не бъдат изложени на прекалено жарко слънце.

Грижи за младите иглолистни дръвчета след засяване

Най-важната грижа след засяване на дърветата е редовното поливане. Непосредствено след поставянето им в земята ги полейте обилно с кофа вода и повтаряйте всяка седмица, независимо от сезона. Редовните поливки осигуряват по-добър контакт на корените с почвата и ускоряват прихващането.

Ако иглолистното дръвче е високо и нестабилно е желателно да му осигурите подпора, особено ако районът е ветровит. Подпората се оставя да придържа дръвчето колкото време е необходимо и до пълното развитие на кореновата система.

След захващането е необходимо да поливате всеки път, когато усетите че почвата на дълбочина е суха. Поливките се зачестяват при сухо и топло време и се разреждат при наличие на валежи и повече влага. Най-добре е да се нагодите според климата във вашия регион.

Какви редовни грижи трябва да полагате за младите си иглолистни дръвчета в двора?

Какви редовни грижи трябва да полагате за младите си иглолистни дръвчета в двора?

По правило иглолистните дървета, без значение от техния вид не изискват специално наторяване и добавяне на хранителни вещества в почвата. Те вирят на всякакви почви, дори каменисти и бедни такива.

Важно е да не прекалявате с поливките на иглолистните. Засушаването е вредно за тях, както и прекалената влажност на почвата, която води до загниване на кореновата система. Най-добре е преди поливка да проверите почвата на дълбочина дали е влажна. Ако е, пропуснете поливката.

Докато са все още млади, боровите дървета не изискват специална резитба. За разлика от тях такава се прави при смърча и елхата с цел по-добро оформяне на короната.

Иглолистните видове дървета са здрави и дългогодишни растения, които рядко се нуждаят от резитба и по-специални грижи, особено ако успешно се захванат и пораснат. В зависимост от района, в който се намират обаче могат да бъдат предразположени към вредители. За това ще бъде необходимо да проучите добре за предразположеността им към болести според вида им, както и да внимавате за вредители. Най-чести от тях са различни видове насекоми, които нападат кората на иглолистните дървета, хранят се от соковете им и следствие на това водят до тяхното залиняване, окапване на игличките и дори изсъхване.

Важно е да реагирате моментално още при първите признаци, индикиращи че иглолистното ви дръвче е нападнато от вредители и да започнете редовно третиране с инсектициди.

Прочетете и Иглолистни дървета