You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Съвети за засаждане и отглеждане на лоза

Полезно
0
от Rezach.bg

Лозето е едно от най-отглежданите видове овощни растения, най-вече поради вкусните си плодове, от които се произвежда любимото на мнозина вино. Процесът на самото засаждане от нулата и отглеждане не е сложен, но включва определени тънкости, които следва да обясним в следващите редове. Без значение на какъв сорт лозе сте се спрели, всички те се засаждат по един и същи начин и изискват еднакви грижи.

Сортове грозде в България

У нас най-силно разпространени са няколко сорта грозде, като най-популярни са Мавруд, Мискет и Рубин. Първите два се нареждат сред най-старите сортове грозде, които в момента се отглеждат само по нашите земи.

  • Димят – стар български сорт грозде, който се отглежда както у нас, така и в чужбина;
  • Рубин – хибриден сорт, създаден през 40-те години;
  • Мискет – стар български сорт, който може да бъде червено или бяло грозде;
  • Мавруд – един от най-старите нашенски сортове, който се отглежда и до днес само в България;
  • Болгар – това е най-вкусният сорт грозде и се използва главно за директна консумация;
  • Гъмза и Памид – сортове грозде, популярни в производството на червено вино;
  • Керацуда – бяло грозде, от което се произвежда бяло трапезно вино;
  • Широка мелнишка лоза – също стар български сорт, популярен в областите около река Струма;
  • Русалка – представлява сорт грозде без семки. От него се произвеждат стафиди;

За да засадите който и да било от тези сортове грозде ще ви бъдат необходими резници. Такива можете да си закупите или да си ги отгледате. Следва да ви научим как да го направите:

Как се вкоренява лозова резница?

Как се вкоренява лозова резница?

Най-добрият период за вземане на резници е през пролетта или есента. Те се отрязват от едногодишни пръчки, които са с дебелина около сантиметър. Важно е резницата да бъде здрава и без наранявания или болести.

Необходимо е да направите срезове с много остра лозарска ножица за да не смачкате резниците. След което преминавате към вкореняване. То може да стане чрез директно засаждане в почвата, като се полива редовно. Важно е преди самото засаждане да потопите резниците във вода за няколко часа преди да ги покриете с пръст. Този метод се прави на пролет, за да може до есента да разполагате с вкоренени резници за засаждане.

Друг метод за вкореняване е в пясък. Първо за 2 дни ги заровете в мокър пясък и ги оставете на хладно и тъмно място. Вместо пясък можете да ги накиснете и във вода. През два дни режете горната и долната част на резницата диагонално. За да ускорите вкореняването може да направите леки драскотини в долната част на всяка резница.

Третият и най-използван от професионалистите метод е следният: Режат се резници през пролетта, след което се забождат почти изцяло в кофа с пясък и дървен талашит, пробита отдолу с малки дупки за да влиза въздух. Резниците трябва да са около 50 см дълги, а кофата с тях се поставя на сянка. Поливайте веднъж седмично и до есента ще разполагате с вкоренени резници, готови за засаждане.

Засаждане на лоза – Тънкости

Най-подходящият период за засаждането на лоза е през есента, преди началото на зимата – често за лозарите най-добрият месец за засаждане е ноември. Изберете слънчева локация, с дълбока и предварително обработена почва. Важно е мястото, което сте избрали за засаждане да е също така и проветриво.

Изкопайте дупка с дълбочина около 40-50 см и около 30 сантиметра ширина. 1/3 от дупката запълнете с рохка почва, в която поставете вкоренена резница, след което зарийте с останалата пръст. Отъпчете хубаво около лозовата пръчка, така че да изкарате въздуха от почвата и посипете още пръст. Необходимо е да оставите около 2-3 пъпки на резницата, а останалото да го отрежете. Затрупайте с пръст пъпките, оформяйки „шапка. Това ще ги пази от зимните студове. На пролет ново посятата лоза се разравя от зимната си шапка за да може да се разлисти.

Отглеждане на лоза

Лозата изисква редовно окопаване, поливка, подрязване и подхранване. Важно е редовно да разрохквате почвата около пръчката и ако някоя пъпка се отрие е важно отново да я покриете с пръст, ако времето е все още студено. Изчакайте първите леторасли да достигнат до 15-20 см дължина и да си пуснат мустаци, преди да преминете към премахването на росните корени. За целта е необходимо да разровите купчината и с помощта на остра ножица или нож да почистите повърхностните коренчета. Това се прави в началото на лятото и обикновено още веднъж в края му, тъй като росните корени избиват главно от сушата и топлината.

Засаждане на лоза – Тънкости

Внимавайте с раните студове и пролетните слани, особено за новопосети резници. За да ги избегнете загърляйте пръчките от рано преди очакваните студове. През пролетните месеци ги отгърляйте почти изцяло, разкривайки росните и по-плитките им корени, които трябва да премахнете. По този начин ще стимулирате развитието на по-дълбоки корени от лозата, която ще я пази от засушаване.

През първата година младата лоза не се наторява, освен ако почвата не е бедна. През втората година можете да започнете с леко наторяване за да стимулирате растежа ѝ. Нашият съвет е да използвате мулч за задържане на влагата около корените на лозята или пък вместо него да използвате дървесна пепел, която е най-добрият източник на хранителни вещества. Важно е да поливате редовно новопосетите си лози през първите 2 години, след което да разредите, тъй като с възрастта лозята се нуждаят от по-малко поливка поради по-дълбоките си вече корени.

Ще ви бъде интересно и Лятна грижа за лозето

Резитба на лоза

Ако полагате добри грижи за младите си лози, то те очаквано ще пуснат силни леторасти. Не ги премахвайте, а вместо това ги привържете към подпора или за опъната лозева тел. Резитбата на лозето започва след първата му година и се прави всяка есен или през пролетта. Според много лозари най-предпочитана и подходяща за растенията е пролетната резитба.

Колкото по-голяма е лозата, толкова повече расте нуждата от рязане. Гроздовете се отрупват по издънки от едногодишни леторасти. Ако по лозата старите леторасти са повече, няма да има място за по-младите, следователно ще има по-малко грозде. За това е важно всяка година да се прави резитба на леторастите, но те не се премахват напълно, а само отчасти. Пълното премахване на всички леторасти ще предизвика буен растеж, но само на листа, а не на грозде.

Тайната в рязането на лозата е да се премахват внимателно едногодишните леторасти и то не всички наведнъж за да се избегне излишен буен растеж. Резитбата се извършва, когато лозето е още в зимен покой в началото на пролетта, като по нашите земи най-подходящ за тази дейност е месец март.

 Прочетете и Зимна грижа за лозето

Обади се