You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Зимна грижа за лозето

Полезно
0
от Rezach.bg

Зимните грижи за лозята включват зариване с пръст на младите лозя, мулчиране и правилно подрязване. Много сортове грозде са издръжливи на студ, но въпреки това е необходимо да ги подготвите за предстоящите месеци, особено ако се намирате в по-студен район. Правилните зимни грижи за лозето са от решаващо значение за тяхното здраве и последващо пълноценно развитие.

Как да подготвим лозята за зимата?

Как да подготвим лозята за зимата?

Най-добрият съвет е да заложите на устойчиви сортове грозде, подходящи за климата на региона в който живеете. Това ще гарантира тяхното оцеляване, без проблеми. Обикновено подготовката за зимните студове започва със загърляне на корените на лозята с почва около 20тина см. Ако през зимата става прекалено студено може да добавите и изолиращ мулч – слама, сухи листа или пепел за по-голяма защита.

Друг метод за предпазване от замръз, който се използва по нашите земи е чрез увиване. За тази цел се използват стари одеяла, чулове и найлони. Спящите лози се заравят в изкопи и се покриват с пясък. Необходимо е с настъпването на пролетта да отвиете лозята и да ги прикрепите отново към опорите им.

Грижи за гроздето през зимата

Въпреки, че резитбата на лозята препоръчително се извършва през пролетта, в някои случаи най-идеалното време за нея е през късните зимни месеци, когато растенията са още в покой и няма да „плачат“ толкова. Имайте предвид, че подрязването на крайните пъпки през този период стимулира новия растеж, което може да се превърне в проблем и да представлява риск от измръзване. За това се препоръчва зимната резитба да се извършва силно и при по-стари лозя. Не се притеснявайте да махнете колкото се може повече пръчки. На пролет те ще избият отново с пълни сили.

Ще ви бъде интересно и: Лятна грижа за лозето

Обади се