You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Лятна грижа за лозето

Полезно
0
от Rezach.bg

Топлото време през лятото много често става предпоставка за развитието на редица болести по лозето. За това е важно да знаем кои са точно те и как можем да ги предотвратим, така че те да не увредят бъдещата реколта. През летните месеци основната грижа за лозето включва пръскането против мана, акари и болестта оидиум.

Предотвратяване на мана по лозето

Топлото време и честите валежи в началото на летните месеци са идеалната предпоставка за развитието на мана по лозето, която напада още в самото начало на вегетационния период. За да предпазите растенията е необходимо да направите периодично пръскане фитотерапевтични фунгициди.

Обикновено маната напада лозята в края на пролетта и началото на лятото и отшумява с повишаването на температурите и изсушаването. Въпреки това, в по-влажните райони се наблюдава висока влажност дори и в топлото време, което може да представлява също опасност от маносване. За предотвратяване се препоръчва да продължите с пръсканията с контактни функгициди, като най-разпространен сред тях е бордолезовия разтвор.

Как да се справим с брашнестата мана (оидиум)

В случай, че маната е вече на лице то веднага започнете лечебно пръскане с разтвори Ридомил Голд 68ВП, Сандофан С7 и подобни.

Как да се справим с брашнестата мана (оидиум)

През последните години болестта брашнеста мана се оказва сериозен проблем за лозята. Нейн причинител е гъбата Uncinula necator, която избива между пъпките и напада всички зелени части на лозата. Сигурен признак за болестта брашнеста мана е появата на жълто зелени петна със сиво бели налепи по листата от горната им страна. Засегнатите листа обикновено прегарят, деформират се и така си остават, без да падат. Брашнеста мана се наблюдава и по резниците, като образува светлокафяви налепи по младите лозови пръчки. Ако забележите такива признаци, то това е сигурен признах, че резниците които сте взели са от вече заразени с брашнеста мана насаждения.

Борбата с болестта оидиум включва няколко третирания, като първото от тях се извършва преди цъфтежа, когато леторастите са с дължина между 10 и 15 см. Целта е да се унищожи предварително гъбата, която се е сформирала през зимата. Пръскането се повтаря отново 2 седмици преди настъпването на цъфтежа. Трети път се третира вече след прецъфтяването. При сериозно засегнати лозя се препоръчва пръскането да продължи и по време на масовия цъфтеж за пълно обеззаразяване. В борбата с брашнестната мана се използват силни фунгицидни препарати.

Между пръсканията срещу брашнеста мана е необходимо да оставите интервал от поне 7 дни. По този начин гъбичката няма да развие резистентност. Можете да комбинирате пръсканията против брашнеста мана с други функгицидни препарати срещу обикновена мана, като е необходимо единствено да избягвате смесването им с бордолезов разтвор.

Борба с лозовия акар

Борба с лозовия акар

Жълтият лозов акар е масов вредител и напада лозята из цялата страна. Важно е борбата с него да започне максимално бързо, защото този вид вредител се размножава много бързо и уврежда лозето, като дори може да доведе и до неговото пълно изсъхване.

За справянето с лозови акари се препоръчва пълно почистване на старата и напукана кора от лозята през пролетта. Добре е, ако направо я изгорите. През лятото се пръска с химични препарати, наречени акарициди, като най-често използвани са Аполо 50 СК, Нисоран 5 ЕК, Омит 57 Е, Хеломит 57 ЕК и т.н. Най-ефикасно е пръскането да бъде направено през месец май, когато леторастите са достигнали около 10 – 12 см дължина. Третирането се прави на два пъти през интервали от 10-14 дни.

Прочетете и: Зимна грижа за лозето