You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Засаждане на дърво при раждане на дете – Да съживим традицията!

Полезно
0
от Rezach.bg

В много страни има традиция – да се засади многогодишно дръвче при всяко раждане на дете. Такива са традициите в Уелс, Уганда, Япония и някои региони на Германия, като тепърва започва да навлиза от скоро и в Китай.

Как се ражда традицията по засяването на дърво при раждане на дете?

В България традицията със засаждането на дърво при раждане на дете я имаме от стотици години. Просто с промяната на поколенията все по-малко хора я помнят и голяма част от тях я и пренебрегват. А това е толкова хубава традиция, която освен че носи радост на вас, като родители и на вашето дете, което ще расте със свое собствено дръвче-връстниче, с нея допринасяме и за природата. Едно дърво на година охлажда колкото 10-тина климатика, абсорбира 3412 литра вода и филтрира 49,37 кг фини прахови частици от въздуха. Забравихме да споменем, че също така произвежда и кислорода, без който животът ни на тази планета би бил немислим.

Време е за връщане към традициите, особено тези които в днешно време са с жизненоважни ползи за климата на планетата.

Как се ражда традицията по засяването на дърво при раждане на дете?

От край време засаждането на дърво е било свързано с ритуали. Само преди около 60-70 години е било прието да се сади дърво при всеки радостен повод – раждане на дете, сватба, кръщене, завръщане на близък и т.н. От там произлиза и поговорката: „Човек е длъжен през живота си да засади поне едно дърво“. Хората са вярвали, че дърветата имат способността да пречистват, да гонят лошата енергия и нечистите сили. Така е не само у нас, но и в много страни по цял свят.

Макар да е загубила популярност напоследък, традицията по засяването на дърво при раждане на дърво определено е още жива. Това потвърждават и хилядите български семейства, избрали да засадят дръвче по случай най-хубавия ден в живота им – успешното раждане на син или дъщеря.

Какво дърво да засеем при раждане на дете?

Какво дърво да засеем при раждане на дете?

Във фейсбук и форумите е пълно със запитвания какво дърво е подходящо за момче или момиче да се засади. Еднозначен отговор на това няма. Много хора обичат да засаждат плодни дръвчета в градините си, като праскови, сливи, череши, ябълки, круши и т.н. Това е сигурен начин не само да отпразнувате щастливия повод, но и да се снабдите с плодоносно дръвче, чийто плодове вашето дете първо ще опита.

Освен плодни дръвчета подходящо е да се садят и вековни. Силно предпочитани са иглолистните видове – ела или елха за момичета, бор и смърч за момчетата, както и широколистни такива – явор, ясен, кестен, дъб, бук, чинар и т.н. Важно е да съобразите вида на избраното от вас дърво с наличното пространство в двора ви. За това, ако сте се спрели на голям вид дърво, прочетете повече съвети относно тяхното засяване тук.

Независимо какво дърво изберете да засадите по случай раждането на вашето дете – плодно, вековно или декоративно цъфтящо, едно е сигурно на 100%. Ще останете истински доволни от постигнатото, особено след години, когато детето отрасне, заедно с дръвчето. Това ще бъде един от онези мигове, в които ще се почувствате горди и щастливи.