You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Съвети за засаждане на големи дървета в двора

Полезно
0
от Rezach.bg

Дърветата са важна част от всеки ландшафт дизайн, особено големите такива. За това и не случайно те се превръщат в незаменим елемент в озеленяването на двора. Много хора обожават големите дървета и искат те да бъдат в двора им и да ги радват с красотата и сянката си. Преди обаче да преминете към засяването на големи дървета е необходимо да се съобразите с някои особености.

В тази статия ще ви помогнем с няколко съвета в избора на правилните големи дървета за вашия двор.

Съобразете се с локацията и пространството

Съобразете се с локацията и пространството

Големите дървета изискват голямо пространство. Да, те се развиват бавно в началото, но това далеч не означава че няма да се превърнат в голямо дърво с разпростираща се обемиста корона и дори още по-голяма коренова система.

За това и най-важното правило при избора на големи дървета за двора е да съобразите дали разполагате с достатъчно такова. Големите дървета не се препоръчват за малки дворни пространства, тъй като очаквано ще заемат цялото налично такова. А, ако ги засадите в непосредствена близост до къщата си или оградата, то рискувате да имате сериозни проблеми. Кореновата система на дървото могат да започнат да разрушават основите и да създават предпоставки за инциденти.

Най-добре е големите дървета да бъдат поне на 5 до 10 метра разстояние от къщи, сайванти и огради.

Помислете за нуждите на дървото, което сте си избрали

Необходимо е също така да съобразите вида на дървото и неговите изисквания с избраното от вас място. Слънчево и проветриво ли е или е по-скоро сенчесто и влажно? От това зависи дали вашето голямо дърво ще се развива успешно. Например повечето иглолистни дървета харесват много слънце, но не понасят липсата на проветривост и топлината. Други широколистни дървета, като явор и дъб пък успешно ще се развиват на всякакви пространства и почви, стига да им осигурите необходимото пространство.

Помислете също така и за почвата и съобразете вида на дървото спрямо нея. Ако изберете дърво, което не харесва глинести или песъчливи почви, то няма да се развие успешно в двора ви.

Големите дървета засейте в подходящ период

Вече сте си избрали голямо дръвче, разполагате и с нужното пространство за него, без то да пречи на постройките или другата растителност в близост. Ред е да преминем към процеса по засяването. Най-подходящото време за сеитба е през пролетта и есента, в прохладен и не толкова горещ ден.

Започнете като изкопаете дупка в земята с необходимата дълбочина, така че в нея да влезе цялата коренова система на дръвчето, без да се прегъва. Централния корен (средния) е важно да бъде прав и да сочи надолу. Дупката трябва да бъде поне няколко пъти по-широка от кореновата система на дръвчето. Наторете я с органична тор или компост и объркайте с чернозем.

Големите дървета засейте в подходящ период

Поставете дървото в дупката с част от неговата пръст, ако сте го взели в саксия. Постарайте се да го поставите в средата на изкопа. След което започнете леко да заривате с пръст около корените. Когато дупката е почти напълнена трамбовайте здраво с крака около ствола на дръвчето и ако необходимо посипете още пръст. След което полейте обилно – независимо дали иглолистно или широколистно ще му бъде необходима поне една кофа вода след засяване. Поливайте редовно по веднъж на седмицата с кофа вода до началото на първите студове, ако сте го засели през есента. Зачестете с поливките през летния сезон и жегите. Важно е да не засушавате ново засятото дърво.

Не се притеснявайте, ако непосредствено след засяване дървото залинее и започне да увяхва. Продължете да го поливате и мулчирайте около ствола за да задържите влагата. Този период на линеене е нормален при присаждане и обикновено завършва с успешното прихващане на дървото.

Ще ви бъде интересно да прочетете и Подходящи дървета за засаждане до къща