You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Подходящи дървета за засаждане до къща

Полезно
0
от Rezach.bg

При озеленяването на двора си трябва да подходите стратегически с разположението на дърветата, особено големите такива. Те могат да ви осигурят красиви гледки и сянка, но ако пък са твърде близо до къщата ви и са неподходящи това може да се превърне в проблем.

Обикновено най-подходящите видове дървета, които спокойно можете да засадите пред прозореца си са тези с малка и неинвазивна коренова система. Те няма опасност да повредят основите на дома ви и освен това не стават и прекалено високи, така че няма да разрушат покрива ви. Тези видове са красиви, лесни за отглеждане и способни да преобразят градината ви до неузнаваемост.

В тази статия ще ви дадем най-добрите предложения за дървета, подходящи за засаждане до къща. Ето и кои са те:

Японски клен

Има няколко вида японски клен. Тези малки широколистни дървета обикновено имат червеникаво-оранжеви листа, отличават се с разкошна есенна окраска и деликатен изящен ствол. Достигат височина до 9 метра и растат с няколко см на година.

Декоративен тис

Подходящи дървета за засаждане до къща

Тисовете са отличен избор за храстовидно дърво, което няма да ви се пречка и да руши имота ви. В зависимост от сорта той може да достига до 3-6 метра височина. Имайте предвид обаче, че изисква редовно подкастряне и оформяне, тъй като расте изключително бързо.

Червена ябълка

Малко изненадващ вид дърво, което незаслужено е отбягвано. Всъщност червената ябълка е прекрасно неинвазивно широколистно дърво, което спокойно можете да засадите близо до къщата си. През пролетта ще ви радва с уханни цветове, а в началото на есента ще си берете ябълки и то без да е необходимо да излизате дори. Ябълката достига до 4-6 метра височина и расте сравнително бавно – около 30 см на година.

Цъфтящ дрян

Този разкошен сорт дърво ще ви краси с гъсти бели цветове всяка пролет. Грижите за него са лесни, тъй като дървото не е придирчиво и не изисква сериозни резитби. Достига максимум 7-8 метра височина и расте с половин метър на година.

Обикновен дрян

Завършваме днешната тема с една типична класика по нашите ширини – дряновото дърво. То е малко по размери, не достига повече от 6-7 метра височина и не обича да разперва короната си. Освен това е и плодородно дърво, което ще ви снабди всяка есен с тръпчиви, но пък доста приятни с полезни свойства дренки. Дрянът е особено подходящ за засаждане в непосредствена близост до къщи.

Какви дървета да избягвате да засаждане до къщата си?

Какви дървета да избягвате да засаждане до къщата си?

Много хора обичат да засаждат в близост до къщата си иглолистни дървета – елха, бор или смърч са най-честия избор. Трябва да знаете, че тези дървета са и изключително мощна и плитка коренова система, която много бързо се разпростира. Ако ги засадите твърде близо до къщата си рискувате корените да започнат да рушат основата на дома ви, което никак не е за препоръчване.

Внимавайте и с големите широколистни видове – орех, дъб, бук, габър, полски ясен и т.н. Освен, че имат силни корени, те растат изключително бързо и са инвазивни. Нуждаят се от много пространство, тъй като ще станат големи дървета. Неусетно ще започнат да превземат къщата ви и да събарят керемиди или да чупят прозорци при всеки леко по-силен вятър.

Единственото решение е да внимавате с избора си на дърво до къщата. Ако все пак харесвате горепосочените видове, то пак можете да си ги засадите отпред в двора, но им подсигурете необходимото разстояние от имуществото ви за да си гарантирате безопасността и липсата на проблеми.

Ако вече сте направили грешката и имате дърво в непосредствена близост до къщата или оградата си, което застрашава да я разруши, ще ви помогнем с решение. Фирма Rezach.bg се занимава професионално с премахване на опасни дървета. Ние разполагаме с необходимите умения, познания и техника за да обезопасим дървото, така че да не направи повече щети по вашия имот. Обадете ни се за безплатна консултация още днес!