You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на албиция

Полезно
0
от Rezach.bg

Едно от най-разпространените видове екзотични дървета у нас е албицията, която вече се отглежда в почти всеки двор. Позната още като „копринено дърво“, тя се отличава с нежните си листа, които се притварят през нощта, както и с разкошните си цветове, които изпълват околността с приятен сладникав аромат през цялото лято. Дървото албиция е топлолюбив вид, който изисква по-специални грижи и защита от студа през зимата, макар спокойно да издържа на температури до -10 градуса, все пак е необходимо да бъде защитено от осланяване.

Освен този факт, албицията се отглежда сравнително лесно и не изисква специални грижи, нито пък редовна резитба. Въпреки това, ако имате такова красиво дръвче в двора си ще ви се наложи от време на време да го оформите с цел да поддържате здравия му и елегантен вид.

Как се подрязва дървото албиция?

Как се подрязва дървото албиция?

На практика редовна резитба на албицията не е необходимо да се прави. Короната му сама се оформя добре, а самия вид не достига твърде големи размери и не пречи на другата растителност или сгради в близост. Клоните на албицията самостоятелно сформират чадъровидна форма, която не бива да променяте, за да запазите естествената красота на дървото. Ако все пак искате да намалите растежа и да балансирате външността на албицията, то изчакайте подходящ момент за резитба. Такъв е след края на цъфтежа в началото на есента. Премахнете страничните клони, като се постарайте да запазите естествената форма на короната.

Също така е добре да премахвате редовно издънките в основата на албицията, които само черпят хранителни вещества.

Засилване на цъфтежа на албицията

За да засилите цъфтежа през пролетта наторете със специална тор за цъфтящи дървета и храсти, която омесете с пръст на дълбочина около няколко сантиметра в корените на дървото. Не забравяйте да поливате редовно.

Прочетете и: Резитба на акация

Обади се