You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на ябълки

Полезно
0
от Rezach.bg

Като всяко друго овощно дръвче и ябълката си има своите тънкости при подрязване. С тях трябва да се съобразите, особено ако искате дървото да поотрасне бързо и да започне да дава плод всяка година.

Понеже ябълковите дървета спадат към семковите овощни дървета, те трябва да се подрязват в началото на януари или в началото на март месец. Избягвайте да го правите, ако времето е влажно, мразовито или дървото е покрито със скреж. Прекалено ранната резитба на ябълки може да доведе до предпоставка за поява на болести по дънера, които е добре да избегнете.

Научете повече за – Рязане на дърветa

Самата резитба на ябълки се осъществява спрямо сорта им и може да бъде разделена на същинска и спомагателна резитба.

Какви инструменти трябва да си приготвите?

Резитбата на овошки се осъществява с трион, ножица за клони и лозарска ножица. Трионът се използва за по-големите клони, ножицата за клони прилагате на по труднодостъпните места, където не успявате с трион, а лозарската ножица влиза в действие за тънките клонки.

Научете повече за рязане на ябълки

Хубаво е инструментите ви да са добре наточени предварително, а не леко затъпени, защото това ще затрудни работата ви и може да причини неравномерно отрязване или отчесване при премахването на клони, което да нарани допълнително дървото.

Как да преустановите алтернативното плодородие на ябълката?

Когато дървото не се подрязва редовно се достига до период на алтернативно плодородие. През едната година дървото се отрупва с плод, но не образува плодни пъпки и следователно на следващата година дава по-малко плодове или изобщо. Именно това се опитваме да избегнем с редовна и правилна резитба.

Алтернативното поддаване е характерно също и за по-стари дървета. За да се преустанови е необходимо да се подрежат клоните, разположени във вътрешната част на короната и така наречените лакомници.

Резитба на ябълки според техният сорт

Правилната резитба е тази, която се прави според сорта на ябълковото дърво, съветват специалистите. Най-известни и често срещани са 4 основни сорта:

Сорт Златна превъзходна – препоръчва се извършването на същинска резитба, тъй като за тях е характерно да дават плодове още след първата година когато са само храст. След сериозно подрязване дръвчетата могат да се поддържат умерено всяка година.

Сорт Спър – не бива да се премахват едногодишните клони, понеже при този сорт плодовете растат върху 2 до 3 годишните им клонки. Подрязва се леко само това, което е необходимо без сериозно рязане.

Сорт Грени Смит – характерно е плодовете да растат върху едногодишните клонки при по-младите дървета, а при по старите в торбичките на летораслите.

Сорт Ренети – трябва да се подрязва внимателно и редовно всяка година, инак този сорт е доста по-предразположен към алтернативно плодородие.

Кога се осъществява същинска и кога само спомагателна резитба при ябълковите дървета?

Овощарите споменават за два вида резитба – същинска и спомагателна. Същинската включва подрязване и подредба на короната, както и съкращаване на клоните, допринасящо за плодородието на дървото и регулиращо неговата височина. Препоръчва се да се прави сезонно и според сорта на ябълката.

Спомагателната резитба се състои само от принудително навеждане на клоните на дървото под определен ъгъл. Още докато са млади, ябълковите дръвчета се накланят или е характерно клоните им да растат под остър спрямо вертикала ъгъл. Трябва да предотвратите това с помощта на подпора – стабилен клон или дъска, за която дървото се привързва с наклон на клоните от 45 до 60 градуса.

Обади се