You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Видове дървета

Полезно
0
от Rezach.bg

Земята е дом на над 60 000 вида дървета, които са от жизненоважно значение. Те растат на земята от преди 370 милиона години. Това са растенията, с най-дълъг живот, като някои дървета дори могат да живеят цели хилядолетия.

Едно от първите неща, които научаваме в училище е важността на дърветата. Как те осигуряват кислорода, който дишаме, пречистват въздуха и как оцеляването ни е тясно свързано с тях. Учим и за основните видове, които да ни помогнат да ги различаваме. В тази статия ще класифицираме основните видове дървета, ще посочим как да ги различавате и ще ви изненадаме с някои любопитни факти. Започваме с разграничаването на двата основни вида дървета, които са разпространени по цял свят.

Ние от Rezach.bg предлагаме професионално рязане на дървета във Варна.

Иглолистни и широколистни дървета

Всеки един от хилядите дървесни видове, разпространени по тази планета се вписва в една от тези категории – иглолистни (вечнозелени) или широколистни.

Иглолистните дървета са също така известни още и като вечнозелени. Техните листа са под формата на иглички, които те запазват през цялата година, без значение от сезона. Характерното за тях е, че са изключително издръжливи на ниски температури, в сравнение с широколистните, а освен това са поразително красиви. Когато пейзажът през студените месеци обикновено е сив, именно иглолистните видове разнообразяват картината със зеленината си.

Иглолистни дървета - Rezach.bg

Широколистните видове се отличават с това, че губят листата си всяка есен. Техните листа имат годишен жизнен цикъл. През пролетта избиват нови, които се развиват до зелен цвят. С напредването на лятото и зеленината се променя, става по-тъмна, а в началото на първите есенни дни листата започват да се обагрят в изключително красива палитра, преди да паднат на земята, образувайки приказен килим. Широколистните видове са силно разпространени в цяла Европа и останалата част на света. Предпочитат по-топлите страни, като в тропическият климат често губят листата си още през периода на засушаване лятото. Листата на широколистните дървета често са с различни размери, широки, плоски и различни по форма.

Видове дървета, според вида на листата им

След като вече е ясно за поделянето на дърветата в две основни категории е ред да ги категоризираме според формата на техните листа. Сред широколистните дървета има доста по-голямо разнообразие от разновидности, отколкото при иглолистните. Характерното за всички тях е, че могат да имат листа с най-различна форма. Например дъбовият лист е силно разпространен и често емблематичен по нашите земи.

Видове дървета - Rezach.bg

Голяма част от хората с лекота разпознават иглолистните видове, тъй като голяма част от тях имат идентична форма. Вечнозелените също сменят своята корона, но постепенно като често тя се заменя от нови иглички. Нещата стоят малко по-различно при някои дървесни видове, затова сега предстои да ги категоризираме отделно.

5 основни вида дървета, разпространени в България

Дъбови дървета

Дъбовете са едно от най-известните семейства, разпространени по цял свят. Отделно те се разделят на над 300 различни подвидове. Дървесината им е изключително твърда, издръжлива и устойчива на болести, точно за това е и силно ценена. Използва се основно за строителен материал във всяка индустрия. Сред дъбовете у нас се откроява най-вече обикновеният дъб, чиито листа са с характерна заоблена форма, а плодовете му са жълъдите, по които можете да идентифицирате отделните видове.

Явори

Яворите са често бъркани с кленовите дървета, тъй като има техен подвид носещ същото наименование. Яворите са големи дървета с твърда дървесина, която не е подходяща за строителен материал, поради плътността си. Обикновено достигат височина до 40 метра, а да ги разпознаете е изключително лесно. Яворите се отличават чрез кората си, понеже техните листа силно приличат на кленовите. Кората трябва да е люспеста и с червено кафяв преливащ цвят, понякога с сиви и бели петна. Листата им имат от 3 до 5 дяла и са с назъбени ръбове.

Борови дървета

Срещани по цял свят, боровете са вечнозелени и най-лесно разпознаваеми сред иглолистните. Техните листа са гъсти групи от зелени иглички, а плодовете им са шишарките. Едни от най-често срещаните разновидности са белият и черния бор, силно разпространени в България – Стара планина, Родопи, Пирин и много други региони.

Борът се отличава с правият си растеж и дългите игли, чиято най-голяма концентрация е към върха. Някои борове достигат до 81 метра височина и растат с изключително бързи темпове. Често видът се залесява около свлачищни райони, тъй като чрез кореновата си система има свойството да задържа почвата и да предотвратява нейното ерозиране в повърхностните слоеве. Дървесината им е мека и лесна за работа, което я прави предпочитана в обзавеждането и строителството.

Елхи

Елхата е изключително популярна по Коледните празници, поради които се засаждат цели плантации с коледни елхи, предназначени специално за целта. Семейството обединява около 50 вида различни елхи, сред които благородна и балсамова елха. Различават се от боровете по по- гъсто разпределените иглички, което им придава по-плътен и зелен вид. Характерни при някои видове са белите ивици в долната част на всяка игличка.

Елхите могат да бъдат зелени, лилави или дори сини, докато са в процес на растеж. Шишарките им растат нагоре, което ги прави лесни за разпознаване, тъй като при другите иглолистни шишарките са насочени надолу.

Брези

Брезите са силно разпространени в България най-вече на надморска височина над 2 000 метра. Предпочитат светли иглолистни гори. Характерно за тях е, че се засяват най-вече върху опожарени райони. Семейство брези включва около 60 вида. Дървесината им е твърда и се използва в мебелното производство, както и за отопление на твърдо гориво. Кората на брезите е с характерно бял или сребърен оттенък, което ги прави изключително лесни за разпознаване. Клоните им са дълги и тънки, а листата им са триъгълни и с малки размери. От тях се добива масло, чието приложение е разпространено в кулинарията и медицината. Брезата е едно от най-разпространените видове дървета с малки листа, срещано по нашите земи.

В обобщение:

Изброихме най-основните видове дървета, които непременно ще срещнете в България. Още някои от тях са орех, ясен, бяла и черна мура и смърч, които също са силно разпространени на Балканите. 

Дърветата са величествени растения, които растат на земята още преди началото на човечеството. Тяхното опазване се превръща в мисия №1, тъй като те са жизненоважни за оцеляването на живота, такъв какъвто го познаваме и му се радваме днес. Факт е, че много дървесни видове са застрашени от изчезване, а нестихващата незаконна сеч поставя на сериозна опасност редица животински видове. Важно е хората да бъдат максимално информирани за важността на дървесните видове и да се научат да се грижат правилно за тяхното опазване.

Обади се