You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Резитба на топола

Полезно
0
от Rezach.bg

Тополата е голямо дърво, с овална корона, което расте сравнително бързо на височина – с по 1,5 – 2,4 метра на година. Обикновено зрелите тополи достигат височина до 12-15 метра и бързо се превръщат в предизвикателство за всеки собственик, особено ако се намират в близост до имот. Важно е този вид дървета да се подрязват редовно, като най-подходящото време за това е в края на зимата до началото на пролетта след големите студове. Младите тополи можете да подрежете и сами, без нужда от специализирана помощ, но за зрелите дървета ще е по-добре да се свържете с професионалисти.

Фирма Rezach.bg се занимава с професионално рязане и кастрене на големи дървета, без значение от техния вид. Нашият екип разполага с необходимите познания, опит и техника за да се справи бързо и безопасно с резитбата на вашата топола. Обадете ни се още днес за безплатна консултация!

Първи стъпки в резитбата на топола

Първото, което задължително се отстранява са сухите, болни или наранени клони. Тяхното премахване е необходимо за да се запази здравината на тополата. Те лесно се отличават, тъй като сухите клони не са гъвкави, а болните и наранените са с множество рани, обезцветяване и други козметични повреди.

След като премахнете всички сухи и болни клони е добре да обеззаразите инструментите за резитба като ги поставите в кофа с разтвор от белина, разредена с вода.

Тънкости при резитба на топола

Оформяне на короната

За следващата част задължително продължете с чисти и остри инструменти. Отстранете внимателно всички нискорастящи клони, които пречат на дървото, заедно с издънките в основата, по ствола и тези по основните клони, които хвърлят сянка и пречат на достъпа на слънчева светлина. Отстранете и клоните, които пречат и пресичат други основни клони, тъй като тяхното триене едни в други създава предпоставка за проблеми в бъдеще.

Необходимо е да премахнете и всички клони със слаб растеж от основата. Разрезите правете под ъгъл около 30 градуса спрямо ствола на дървото.

Тънкости при резитба на топола

Важно при оформянето на короната на тополата е да се прави редовно още докато дървото е младо през първите 3 години от растежа. Така лесно ще получите желаната форма, без да ви е необходима стълба. По време на резитбата избягвайте да режете основния водач – това е централният клон в короната на тополата.

Редовно отстранявайте сухите и наранените клони през цялата година, както и издънките. Основна резитба и оформяне на короната се прави в края на есента или началото на зимата, след като всички листа са вече паднали, но и преди началото на големите студове.

За резитба на големи тополи се доверете на професионалистите с опит от фирма Rezach.bg.

Обади се