Резитба на праскови
Преди да започнете редовната резитба на прасковата, трябва да знаете за няколко особености, с които е добре да се съобразите. Този вид овощно дърво расте бързо докато е младо, като е характерно за него е да започне да дава плодове отрано и да пуска повече пъпки, отколкото може действително да изхрани. Именно поради тази причина прасковата трябва да се подрязва редовно всяка година от една страна за да сформира по-добра корона, но и за да забави своя растеж и да регулира плододаването си.
Прасковите, които не се подрязват често забавят растеж, през първите години се отрупват с плодове и накрая изведнъж спират да дават и изсъхват. Имайте предвид, че прасковите обичат слънцето. Именно заради това ще получите повече плодове, ако дървото е с по-рядка корона за да могат да се огряват и вътрешните клони.
Формиране на корона на прасковата – чашовидна или свободнорастяща
Научете повече за – Рязане на дърветa
Най-подходящата форма за короната на прасковата е чашовидната. Тя е една от по-трудните да се сформира, но осигурява достатъчно светлина за клоните. Ако пък отглеждате прасковена градина можете да оставите свободнорастящи корони, в случаите когато дърветата са гъсто засети.
След засаждането на прасковата предстои нейната първа резитба. Тя е от изключителна важност, защото от нея зависи последващото оформяне на короната. Характерно е дръвчето да е с множество разклонения, които е необходимо да съкратите до чеп, около 4 или 5 см над последното разклонение или до най-близката пъпка. Оставя се височина за стъбло около 60 см и се съкращава 15-20 см над него. При по-слабо развити дръвчета се съкращават до 6 пъпки над височината на стъблото, а при нормално развити до 2 пъпки.
През периода на вегетация следва да направите филизене на леторастите, достигнали дължина 20 см. Трябва да оставите по 3 или 4 филизи, които да бъдат скелетни клони. Те трябва да са под голям ъгъл и да са разположени правилно около стъблото на дървото.
Когато дървото достигне 2 години следва по време на зимното рязане да премахнете чепа на водача, предивременните клони, както и издънките по предназначените за скелетни клони. Съкращават се около 12-20 см от върха. Не бива да съкращавате предназначените за скелетни клони.
Всяка нова година следва да избирате подходящ продължител на скелетните клони. Премахвате предивременните клони от върха, както и издънките им от вътрешната страна. До дъно трябва да отрежете всички конкурентни на продължителите клони и изправено растящите клонки. След като приключите с оформянето на короната да ограничите скелетните клони и техните разклонения. С това се ограничава растежа на прасковата. В близост до отрезите е добре да оставите добре развити смесени клончета. С това оформянето на чашовидната корона на прасковата приключва.
За да оформите свободнорастяща корона е необходимо да не съкращавате младите прасковени дръвчета. Премахват се само предивременните клонки, разположени по стеблото до 60 см от земята. Всички останали се режат на 2-3 пъпки. До основа се изрязват само увиснали и слаби предивременни клонки. През втората година през зимното рязане се премахват само изправено растящите клонки и конкурентните на водача, ако има такива. На третата година през пролетта следва да разредите всички разклонения, като накрая трябва да запазите около 5 или 6 – задължително правилно разположени и растящи под широк ъгъл разклонения. От дъно премахвате увиснали, слаби и тънки клони. Следва да съкратите водача и да приложите четвърта зимна резитба за скелетните клони. Оставете няколко развити смесени клони за да се образуват нови прирасти.
Правилна резитба на прасковата с цел по-добра и качествена продукция
За да си подсигурите добра реколта от прасковите, е необходимо да започнете с резитбата веднага щом дървото се обкичи с първите си плодове. Обикновено това е след втората година. Резитбата за плододаване включва разреждане на смесени клонки и премахване на всички плододавали такива на две години.
Най-силно е разреждането през третата и четвъртата година, тъй като броят на смесените клонки тогава е най-голям. Този вид подрязване изисква много добре да разпознавате видовете клонки и техните пъпки при прасковата. Избирайте равномерни смесени клонки с узряла дървесина и по възможност с дължина от 40 до 60 см. Добре е те да са израснали близост до скелетните части, но ако липсват трябва да оставите тези, които са израсли в основата на вече плододавали клонки. Тях трябва да съкратите почти изцяло, най-вече в случаите когато са претоварени с пъпки или са силно развити. Цветните и по-слаби клонки използвайте за подмладяване и само в краен случай трябва да се съкратят до 2 пъпки.
Резитбата е изключително важна за прасковата, защото чрез нея дървото сформира здрава дървесина и регулира своето плододаване. Не бива да пренебрегвате и редовните летни резитби, които целят разреждане на короните, защото именно те отговарят качеството на прасковите.