Резитба на череша
За да бъдат черешите здрави, плодородни и да растат правилно се нуждаят от редовна резитба. Правилното подрязване на овошките не само удължава тяхното плододаване, но и техният живот. Как правилно да подрязвате дръвчетата зависи от техният сорт, състояние и възраст. Ако клоните им са в добро здраве и не сгъстяват короната на дървото, тогава няма нужда да се подрязват често.
Повече за резитбата на черешите ще научите в тази статия.
Научете повече за – Рязане на дърветa
Когато дървото е още младо се нуждае от редовно подрязване, което се прави с цел изграждането на правилна корона. Първото, което трябва да направите е да определите каква да бъде височината на ствола. Препоръчва се тя да не е повече от 80 см. за да се улесни впоследствие брането на черешите. Когато дръвчето достигне определената си височина следва да премахнете продължението на клона водач с цел да се ограничи растежът му на височина. Най-подходящото време за това е през лятото или зимата.
Клоните при този вид овошка са с етажно разположение. Короните се формират с водач, върху който трябва да оставите до 3 етажа. На всеки етаж е хубаво клоните да се намаляват, като например ако на първия има 4 клона, на втория 3 и т.н. През пролетта трябва редовно да се извършва процедурата по фелизене на излишните клонки.
Резитба за плододаване при черешата
След като дървото формира добра корона и започне редовно да дава плод, следва да стартирате резитбата за плододаване. Тя включва оредяване на короната и подмладяване на дървесината, която обраства.
Характерно за черешовите дървета е, че имат рехава корона, изискваща по-слаба резитба в сравнение с другите овошки. Налага се да правите подмладяваща резитба на всеки 5 години за да постигнете добър резултат.
Как да подмладите черешата?
Когато дървото започне да дава все по-малко плод и да засъхва откъм върха означава, че старее. Процедурата по неговото подмладяване се състои в подрязване на скелетните и полускелетните клони от 1/3 до ½ от тяхната дължина. Това се нарича подмладяваща резитба и има способността да засили плододаването и да удължи живота на черешата.