Резитба на асма
Силно разпространена във почти всеки двор, осигуряваща прохладна гъста сянка и страхотен декор за пред вкъщи. Асмата се среща почти навсякъде, особено в България. Тя е изключително устойчива на атмосферно влияние и предпочита слънчеви места.
В случай, че имате желание да озелените двора си, асмата е една доста добра идея, защото освен красива зеленина, ще ви осигури прохладна сянка през лятото, под която можете да сложите беседка.
Научете повече за рязането на дървета – Рязане на дърветa
Озеленяване на двора с асма
За целта първо трябва да направите някакъв вид носеща конструкция, която да бъде с височина поне 2 метра. Понеже асмата е светлолюбиво растение трябва да бъде разположено на директна слънчева светлина.
Препоръчва се да заложите на сортове, които са сравнително устойчиви, неподатливи на болести и издържат на висока температура. Следва да ги засадите с разстояние помежду им около 1,5 метра. След засяването следва резитбата. Тя спомага асмата да се вдигне на разстояние и да образува гъста сянка.
При асмата резитбата се прави редовно с цел по-добро конструиране и поддръжка. Бива два вида поддържаща и формираща. Най-благоприятният период за резитба е зимата – ноември, декември, февруари или март, стига лозите да не са се събудили, а все още да спят зимния си сън.
Формираща резитба на асма – Как да я практикувате правилно?
С цел правилното формиране и израстване следва да се прави така наречената формираща резитба. Чеповете на младите асми се подрязват тип „две очи“. Тази практика следва да се повтори през първата и втората година. След това асмата развива две пръчки, които вие трябва да закрепите за конструкцията. Основната цел е тя да започне да пълзи и да достигне върха на конструкцията. Ако асмата е още ниска следва да продължите с формиращата резитба през сезона. Веднага щом стигне до върха на носещата конструкция, резитбата следва да бъде прекратена.
Асмата вече е достигнала върха на конструкцията. От тук нататък следва да подрязвате пръчките на 6 или 8 очи, като броенето започва от прегъвката. През летният сезон трябва да премахвате старателно всички леторасти по стеблото на лозата, водещи до високата част на конструкцията.
Вече можете да започнете да разреждате асмите през една, като запазвате крайната пръчка. През идния сезон за подрязване следва да съкратите леторастите на чепове с две очи. Така до крайната, която съкращавате само на 6 до 8 очи. След като асмата достигне желаната от вас височина и гъстота можете да подрежете и последната пръчка от лозата.
Поддържаща резитба на асми
Вече сте сформирали своята асма. Следва поддържаща резитба, която се осъществява всяка година. При поддържащата резитба се премахва горният от двете появили се чепчета на летораста. Долния следва да подрежете на чеп с две очи. Това се налага с цел задебеляване на носещата част на лозата.
В зависимост от нуждите и предпочитанията може да оставите по-дълга плодна пръчка. Те се разполагат равномерно и се внимава да не засенчват или сгъстяват асмата. Можете да използвате плодните пръчки и за запълване на празно пространство, оставено между лозите.
Имайте предвид следното: С годините чуканчетата на носещите рамена на лозите застаряват. За това се налага те да бъдат подменяни с други, като процедурата се запазва. Избраният нов лестораст се реже на чеп с две очи, след което се подрязва и привърза към конструкцията. Реже се постепенно за да се образува рамо.
Какво още се прави за да изглежда асмата поддържана и здрава?
Формиращата и поддържаща резитба са само началото. Целият процес по резитба включва и други малки задачи, които са също от изключителна важност за правилното развитие на асмата.
Колтучене
Извършва се през лятото. По време на тази процедура се премахват колтуците, които пречат на опрашването и зреенето на гроздовете. Не бива, обаче да прекалявате защото това може да влоши самото изхранване на растението. Процедурата на колтучене се състои от премахване, като винаги се оставят до 5 листа на летораста.
Прищипване
Следва да се направи в периода на цъфтеж и формиране на зърната на гроздовете. При процедурата следва да се премахват връхчетата на лозите, които са с недоразвити листа. Това се прави за да се насочи поток от хранителни вещества към плодовете.
Филизене
Следва да отстраните ненужните млади листа, наречени още филизи от лозата, които само отнемат хранителни вещества. Процедурата се прави през пролетта и има за цел да насочи хранителните вещества към гроздовете. Необходимо е да почистите също безплодните части, ненужните леторасти по стеблото, кордоните и други.
Кършене
Вид зелена резитба, при която се премахва значително по-голяма част от летораста, обикновено с от 5 до 8 недоразвити листа. Процедурата се налага в случаите, когато асмата расте твърде много на височина над желаното. Заедно с процедурата кършене листата ще станат доста големи, което ще доведе до по-добра реколта.
Няколко важни съвета като за финал
Когато подрязвате асмата през пролетта правете разрезите косо и с наклон, който да не позволява на раната да плаче върху ствола за да се избегне загниване.
Стремете се да не нанасят рани по лозите по време на резитбата.
Винаги използвайте правилните инструменти, които са наточени и чисти.
Правете отрезите така, че да не достига вода до най-ниските „очи“ за да избегнете загниване.