Подмладяване на стари овошки
Имате двор, пълен със стари плодни дръвчета? Не бързайте да планирате тяхното отсичане, дори и да не са ви давали плод от доста години. В тази статия ще ви кажем как се прави подмладяване на стари овошки, така че те да започнат отново да ви дават реколта и то добра такава.
Обикновено неподдържаните много дълго време овошки са истинско предизвикателство за всеки собственик на имот с плодни дръвчета. Те са се превърнали в истинска джунгла от сухи клони и са изцяло извън контрол. За това и решението в голяма част от случаите е тяхната замяна с нови, но понякога може да ги подмладите с правилните действия.
Първо си задайте няколко въпроса
Трябва да си отговорите на няколко въпроса преди да направите опит за подмладяване на старо дърво. Струва ли си неговото запазване? Дали преди това е давало хубава реколта, подходяща за консумация и производство на зимнина? Дървото здраво ли е структурно – стволът и основните клони изглеждат ли способни да понесат голям товар от плодове или просто биха се прекършили при първото отрупване с плод? На подходящо място ли е дървото или засенчва градината или пречи на косенето на тревата? Здраво ли е или е пълно с болести?
Това са сред най-важните въпроси, които трябва да имате предвид, преди да продължите. Защото, ако дървото не дава хубава реколта, не е достатъчно здраво и е болно или пък пречи на други култури в близост, то усилията по подмладяването може би не си заслужават.
Как се прави подмладяваща резитба на стари овошки?
Ако решите да подмладите дървото, първата стъпка е да отрежете всички счупени и мъртви клони и да отстраните издънките около дъното на ствола. След като мъртвата и болната дървесина бъдат премахнати, може да се види общата форма на здравите части на дървото.
Втората стъпка е да решите колко голямо искате да бъде дървото. Важно е да знаете, че не е възможно то да се превърне в ниска овошка, особено ако не е било подрязвано редовно с години. За това и не бива изведнъж да премахвате прекалено много от височината тъй като това би повлияло върху неговото здраве. Препоръчва се намаляването на височина да се прави с около 90 см на година. За да намалите височината на дървото, режете избирателно, за да оставите клоните да растат по-хоризонтално разположени спрямо земята. Разредете и излишните клони. Не режете безразборно всички издънки.
В никакъв случай не се препоръчва пълно „обезглавяване“ на дървото – пълно премахване на короната, както много хора погрешно правят със големи, стари и сенчести дървета, тъй като това отваря огромни рани, нарушава дишането и потока от хранителни вещества. Резултатите ще са избуяване на издънки, най-вече от към кореновата система, които ще трябва да се премахват.
Важно е да не бързате с наторяването веднага след първоначалната основна резитба. Кореновата система на старите дървета е достатъчно развита за да осигури вода, кислород и съхранени запаси от храна за всички надземни части на дървото, преди да бъде извършено рязане.
Всички рани от резитбата трябва да бъдат запечатани с блажна боя. При старите и големите овощни дървета това е предизвикателство, тъй като не винаги могат да се достигнат всички клони по върховете. Ако не бъдат запечатани, те могат да бъдат предпоставка за навлизане на вредители и гъбички, които да доведат до разболяване на дървото.
Последващи резитби за подмладяване
В края на зимата или ранната пролет на следващата година, преди да започне растежът, подрежете дървото отново. Този път обаче ограничете резитбата до изтъняване на носещата дървесина. Отделете време, за да разгледате внимателно дървото. Обърнете внимание къде се намират клоните на възраст от 1 до 4 години – това е важно, защото най-добрите плодове растат само върху клони, които са на възраст от 2 до 3 години. За да насърчите по-доброто образуване на цветчета и доброто проникване на светлина в дървото, отделете тези носещи клони с по няколко сантиметра едни от други. Друг начин да визуализирате подмладяващата резитба е да си представите премахването на 65 до 70 процента от младите клони. Това се постига предимно чрез изтъняване, т.е. премахване на клоните обратно до ствола, не само тяхното рязане на половина, както се прави при декоративните живи плетове. Подстригването води до прекомерно повторно израстване, сформирането на по-плътна корона и по-слабо проникване на слънчева светлина.
През лятото след първата зимна резитба отстранете многобройните издънки, които ще израснат на силно подрязаното дърво. Те представляват бързо растящи вегетативни издънки, които избиват между резитбите. Важен е начинът на тяхното отстраняване. Ако използвате ножици за подрязване, няма да успеете успешно да премахнете цялата издънка. Вместо това издърпайте издънките от ствола в средата на юни. Издънките могат да бъдат откъснати безопасно, стига основите им да останат нежни и зелени. Процедурата се преустановява, когато основата на издънката стане дървесна и не се отделя лесно. Също през това време, или от края на май до началото на юни, разредете плодовете до 1 плод на грозд и разположете гроздовете на около 6 до 10 инча един от друг. Тази практика ще гарантира, че останалите плодове ще достигнат възможно най-големия размер.
След последната година на резитба за подмладяване, наторете леко около ствола на дървото през периода от декември до април.
Овощните дървета се подрязват, когато са в покой, някъде в края на зимата. Лятното подрязване обаче може да бъде полезно при оформянето на дървото, за да се намали засенчването на долните клони.
Обикновено подмладяването на старите овошки дава резултат до 5 години, като дървото започва да плододава още на 3-тата година. Не всички дървета могат да понесат подмладяване, за това е добре да се консултирате със специалист по овощни дръвчета, който да ви посъветва дали трудът си заслужава.
Фирма Rezach.bg извършва безплатни консултации и може да се ангажира с целия процес по подмладяването на вашата овощна градина. Обадете ни се още днес!