Как да подготвим овошките за зимата
С наближаването на зимните студове е ред да помислим за подготовка на овошките за зимата. Незащитените овощни дървета са уязвими на измръзването, което може да причини множество проблеми по дървото, които да попречат на неговото развитие.
В тази статия ще откриете всичко, което трябва да знаете за успешната подготовка на овошките за зимните месеци.
Варосайте стволовете
През пролетта боядисването на стволовете на овошките в бяло се налага за да се намали вредния ефект от лъчите на слънцето, които могат да доведат до напукване и разцепване на кората. До подобен ефект могат да доведат и редуването на топли и студени дни, тъй като кората на дървото се разширява и свива, с падането на температурите през нощта. Това обаче не е единствената полза от варосването. Самото то отстранява всички гъбички и паразити, които могат да живеят в пукнатините на кората и така предотвратява развитието на инфекции.
За да предотвратите разцепването на кората на дървото, нанесете лек слой вар, смесен с вода в съотношение 50/50. Боядисайте долните няколко сантиметра от ствола на дървото в късната есен. Тази практика се препоръчва да се прави на всеки 2 години.
Помогнете на овошките да преминат в латентна фаза
Още с началото на есента започва подготовката за зимен сън на дръвчетата или т. нар. латентна фаза. За да се случи това е необходимо да спазвате едно основно правило – избягвайте наторяването особено с азотни и фосфорни торове още от средата на лятото. Подхранването с допълнителни хранителни вещества може да повлияе латентната фаза и да я забави, което е опасно за овошките – те ще продължат да се развиват дори и през зимата, а това би ги направило уязвими на зимните студове.
Към края на есента е добре да намалите и дори да спрете с редовната поливка, като подсигурите добра влага, но не прекалено. Това ще помогне за латентната фаза на растенията.
Почистете
Премахването на всички плодове, останали на дървото или които са паднали на земята, е задължително. Тази практика ще помогне за намаляване на проблемите с болести или насекоми във вегетационния период през следващата година.
Важно е също така да се изгребват падналите листа около овошките, особено за ябълковите дръвчета. Те често водят до образуване на гъбички, които засягат кората на дървото. Отстранете и всички неопадали листа и леторасли, тъй като те могат да доведат до образуването на гъбички и болести. Целият този процес на почистване е първата стъпка от подготовката на овошките за първите студове.
Мулчирайте
Предпазете кореновата система на овошките с качествен мулч, който да ги топли. Най-добре това става със суха трева, сено или дървесни стърготини. Важно е мулчът, който използвате да не е от дървото, например под ябълките можете да натрупате здрави дъбови листа.
Погрижете се за фиданките
Младите дръвчета, сети на есен изискват по-внимателна грижа. Увийте ги с парчета мушама, капронова мрежа или стари найлонови чували. Целта е да се създаде защитен слой, който да ги предпази от студовете до появата на първите клонки.
Подготовка на плодните храсти
Най-добрият начин да подготвите за зимата малините, къпините и френското грозде е като прикрепите летораслите им възможно най-плътно до земята, така че те да бъдат под снега. Ако живеете в район с по-големи студове е добре да зариете и стъблата им с пръст.
Това са първите етапи в подготовката на овошките за идването на първия студ. Следващият и най-важен етап е есенната резитба. Повече за нея можете да прочетете тук.