You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Дънер – Какво представлява и как да го премахнем?

Полезно
0
от Rezach.bg

Всяко дърво се състои от стебло, наречено ствол, което е основна част в определянето на дървесните видове и служи за опора. В зависимост от вида си, дърветата се отличават с различни стволове.

Характерното е тяхното удебеляване в процесът на развитие, като дървесният ствол има най-голямо приложение в добиването на дървесина. Стволът на дърветата, а също и при някои недървесни видове растения е уязвим на слънчевите лъчи и механични увреждания.

Стволът на живите дървета не бива да се бърка с понятието дънер. Дънери се наричат отсечените стволове на дърветата. Често понятието бива използвано и за паднали или изкоренени дървесни стволове.

Дървесен пън е тази част от дънера, която остава в земята след отсичането на дървото.

Как да премахнем стар дънер (пън)?

След отсичането на дърветата често остават техните пънове, забити дълбоко в земята. Изкореняването им е трудоемка задача, особено ако са прясно премахнати. За щастие има няколко трика и похвати, с които лесно ще премахнете гниещият дънер от двора си.

На първо място се въоръжете с търпение. Премахването на стари гниещи дънери често отнема няколко седмици.

Един от силно разпространение начини е запалването с помощта на керосин. За целта дънерът се напоява обилно и се запалва, след което се оставя да тлее до пълното му изгаряне, което трае с дни. Според експерти, този метод е опасен, все пак имате тлеещо дърво в двора си за това ако изберете този метод е необходимо предварително да оградите с пръст пъна или огнеупорни тухли и камъни за да избегнете поразии. В никакъв случай не използвайте бензин, вместо керосин защото той е силно възпламеним и не тлее, а лумва изведнъж създавайки реални предпоставки за нараняване и риск от пожар.

Най-безопасният метод за премахване на дънер е като засилите естественият процес на гниене. За целта се въоръжете с брадва, длето и специални гранули с калиев нитрат, които можете да закупите от градинските магазини.

Важно: Дръжте гранулите с калиев нитрат далече от деца и домашни любимци, защото са отровни.

Първоначално е необходимо да отсечете дънера, в случай че е останал такъв с известна височина. Колкото по-близо до земята е разположен пънът, толкова по-лесно се премахва.

След това пробийте в пънчето около 5 дупки на разстояние около 2 сантиметра една от друга и на около 10 см разстояние от ръбчето на дънера. Необходимо е да направите и странични дупки, които да съвпаднат с вече пробитите преди това дупки. Страничните дупки ще служат за вентилация, която ще улесни процеса на гниене.

Във всяка дупка поставете специализираните гранули калиев нитрат и ги оставете да подействат. Обикновено процесът отнема от месец до месец и половина. След изтичането на този период, пънът вече ще е изгнил, трошлив и лесен за отстраняване. Вземете брадвата и отстранете дънерът, като го разсечете на малки парчета. Изкопайте и отстранете корените при необходимост, ако все още не са се разложили в почвата.

Премахване на прясно отсечени дънери

Горепосоченият метод работи само при стари дънери. Все още мокрите и прясно отсечени дънери няма да успеете да премахнете толкова лесно, особено ако са от дървета със здрави стволове. Необходимо е да се възползвате от услугите на професионална фирма за премахването на дънери.

Премахването се осъществява с помощта на специализиран уред, наречен свредло за отстраняване на дънери. С този инструмент разполага всяка средно голяма фирма, занимаваща се с професионално рязане на дървета, като Rezach.bg. 

Обадете ни се и ще премахнем бързо и лесно прясно отсечените дънери във Вашият двор, освобождавайки място за засаждането на младо дръвче.