You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Аериране на тревата – какво е?

Полезно
0
отRezach.bg

Всеки мечтае за красива и добре поддържана ливада в двора с прясна и галеща окото зелена трева. Да, тревните площи са елегантни и привлекателни, именно по тази причина красят много домове, офис сгради, магазини, паркове, градини и други места.

Голяма част от хората смятат, че самото отглеждане на тревни площи е лека задача, един вид засаждаш, поливаш, косиш и пак поливаш. Да, ама не! За да радва окото, тревата трябва да се поддържа редовно, а поддръжката далеч не се ограничава само до косене и поливане. Тревните площи редовно трябва да се торят, грапят, валират и аерират.

Какво е аериране на тревата?

При всяко косене на тревата около стъблата се отлагат тънки слоеве изсъхнали листа и стебла. Първоначално този слой е тънък, той се натрупва постепенно с времето и дори е от полза, тъй като спомага за задържането на влагата в корените на тревата и я поддържа свежа и зелена, дори и през горещите летни дни.

Колкото повече се заседява слоят от натрупвани сухи стебла около корените, толкова по-дебел става той и започва да вреди на тревата. Поради увеличената си плътност, той вече не пропуска достатъчно вода и въздух до кореновата система, а играе ролята на преграда. В резултат на това тревата започва да съхне и вехне, въпреки редовното поливане.

За да се избегне това е необходимо да се извърши аериране на тревната площ. Чрез аерирането се премахва натрупалият се слой суха трева около тревните стъбла и се разрохква почвата. Друга полза от навременното аериране е накъсването на корените на тревата, което от своя страна улеснява братенето впоследствие.

Кога и колко често се прави аериране на тревата?

Аерирането на тревата не се прави много редовно, тъй като умерено натрупалият се слой от листа и изсъхнали стъбла задържа влагата и благоприятства запазването на тревата свежа и буйна. Според специалистите тревните площи трябва да се аерират най-много 2 пъти в годината.

Най-подходящото време за аериране на тревата е през ранната пролет и през есента докато почвате не започне да замръзва. Пролетта е най за предпочитане, защото тогава природата започва да се пробужда и е отлично време за прочистване от натрупалите се през зимните месеци сухи тревни маси. Експертите съветват да се внимава с аерирането през останалата част от годината, защото то може да попречи на новопосетите плевели да поникнат.

С какво се извършва аериране на тревата?

Аериране се извършва по два начина: ръчно и механично. За малки площи се използва инструмент подобен на гребло с тънки, остри и извити назад зъби. За по-големи тревни площи се използва специално предназначена за целта машина.

Механичното аериране на тревата се извършва с помощта на машина, наподобяваща на външен вид на тревна косачка. На пазара съществуват много модели, някои от тях са с двигател, а други се захранват чрез електричество. Функцията на машината е да премахват натрупалия се слой сухи тревни стъбла и да разрохкват повърхностния слой на почвата без да нараняват корените на тревата. Веднъж разрохкан, почвеният слой се обогатява с кислород, става по-тънък и пропуска водата до кореновата система много по-лесно и бързо. Увеличава се също и способността му да попива водата, което намалява риска от образуване на локви на места, което е основната причина за загниването и заблатяването на определени места в тревната площ.

Дълбочината на която остриетата на машината за аериране се забиват в почвата трябва да бъде прецизно регулирана.

Свежата и сирно зелена тревна площ изисква редовна поддръжка. Аерирането е един от основните начини, които спомагат за отглеждането на красива и добре гледана морава. Важно е да се прави по правилното време и с правилните инструменти. Ако това ви затруднява винаги можете да се доверите на професионалистите, които могат да свършват работата вместо Вас – екипът на Rezach.bg разполага със специалисти, които с удоволствие ще положат най-добрата грижа за Вашата тревната площ. С възможност за целогодишна абонаментна услуга!